BiH

Član Predsjedništva BiH

Komšić poručio Čoviću: Nikakva teritorijalna reorganizacija BiH nije moguća

19/08/2022
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Komšić poručuje kako oni koji pozivaju na teritorijalnu reorganizaciju BiH time samo vrše pritisak, i šalju jednu vrstu javne prijetnje kako bi se njihovi, kako je napisao, anticivilizacijski i antievropski zahtjevi o izmjenama Izbornog zakona ispunili

“Nikakva teritorijalna reorganizacija Bosne i Hercegovine, na etničkom principu i raspakivanje Dejtonskog sporazuma, u ovakvim političkim okolnostima nije moguća, a da to ne proizvede sukobe”, saopštio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, nakon što je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas izjavio da se od ovakvih odluka HNS-a nije odustalo.

Komšić poručuje kako oni koji pozivaju na teritorijalnu reorganizaciju BiH time samo vrše pritisak, i šalju jednu vrstu javne prijetnje kako bi se njihovi, kako je napisao, anticivilizacijski i antievropski zahtjevi o izmjenama Izbornog zakona ispunili.

“Oni koji o eventualnim rješenjima donose odluke prijetnje etnoteritorijalnom reorganizacijom ne smiju uzeti kao realnost, pored brojnih prijedloga probosanskih stranaka o ograničenim izmjenama Ustava i izbornim zakonima koji su u više navrata dostavljani u parlamentarnu proceduru ali i na uvid međunarodnim zvaničnicima”, napisao je Komšić.

Podsjetimo, danas je u Vitezu predsjednik HNS-a Dragan Čović saopštio medijima kako će “vrlo jasno odgovoriti ukoliko do izmjena Izbornog zakona BiH ne dođe”.

“Ako ne bude rješenja što se tiče osiguranja ustavne ravnopravnosti i legitimnog predstavljanja, HNS će na to odgovoriti jasno. Napomenuli smo ranije kako ćemo predložiti drugačije rješenje ustroja sustava, pa i teritorijalne organizacije BiH. To znači da ćemo dati racionalna rješenja. Onako kako neki predlažu da ovo bude građanska država oslobođena entiteta, onda je legitimno i sa naše strane predložiti promjene Ustava BiH koje će osigurati takvo nešto”, odgovorio je.

Time će se, naveo je Čović, HNS baviti čim završi izborni proces.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.