Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Komšić pozvao Dodika da “pokuša to što govori”

komsic (1)

Pošto sam siguran da to ne želi, Dodiku bi bilo bolje da se okrene rješavanju stvarnih problema građana

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je danas, komentarišući izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, da su najnoviji Dodikovi pozivi samo nastavak kontinuiteta genocidne politike s obzirom na to da se poziva na Skupštinu koja je donosila političke odluke o provođenju genocida i da su baš na bazi tih odluka politički i vojni dužnosnici iz RS-a osuđeni za genocid.

Istakao je da ovaj put to neće proći jer su svi oni koji vole državu Bosnu i Hercegovinu jači za jedno veliko generacijsko iskustvo, a ni genocidna politika nema sredstava za njeno provođenje – “šta više, za dva dana bi doživjeli potpuni debakl”.

– Ako želi vidjeti nestanak RS neka pokuša provesti to što govori. Pošto sam siguran da to ne želi, Dodiku bi bilo bolje da se okrene rješavanju stvarnih problema građana, a ne da se moramo raspravljati o njegovim ispadima – naveo je Komšić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da su izuzetno opasni današnji zaključci NSRS u kojima se, između ostalog, zagovara “mirni razlaz” što je ocijenio samo eufemizmom za nove pokušaje prekrajanja granica i ugrožavanje mira.

Džaferović je stava da današnja sjednica NSRS dokazuje da i dalje postoje politike koje i nakon genocida i drugih masovnih zločina još žele da dovode u pitanje Bosnu i Hercegovinu i mir.

– Njihove prijetnje o raspadu i razlazu podsjećaju na poruke ratnog zločinca Radovana Karadžića koje je on svojevremeno slao iz Skupštine RBiH, te tako trebaju biti i shvaćene. Moja poruka im je neka se ne igraju s vatrom. Bosna i Hercegovina je postojala mnogo prije Dejtona i postojat će i ukoliko ga ne bude. A oni koji su danas zaprijetili jednostranim rušenjem Dejtona trebaju da znaju da će u tom slučaju nestati samo ono što je nastalo u Dejtonu, a to su entiteti – naglasio je član Predsjedništva BiH.

On je ocijenio da su današnji zaključci NSRS-a o OHR-u pravno ništavni, jer entitetska skupština nema mandat da odlučuje o poziciji OHR-a. Smatra da takve poruke moraju biti razlog samo da se nastavi misija i intenzivira angažman OHR-a kroz reaktiviranje bonskih ovlasti.

– Pozivam Vijeće za provedbu mira i države svjedoke Dejtonskog mirovnog sporazuma da vrlo ozbiljno shvate situaciju u Bosni i Hercegovini nakon današnjih najava iz Banjaluke, jer je riječ o udaru na temelje BiH što može ozbiljno ugroziti mir i stabilnost – zaključuje Šefik Džaferović, saopćeno je iz njegovog kabineta.