BiH

reakcije

Komšić pozvao Dodika da “pokuša to što govori”

10/03/2021

Pošto sam siguran da to ne želi, Dodiku bi bilo bolje da se okrene rješavanju stvarnih problema građana

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je danas, komentarišući izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, da su najnoviji Dodikovi pozivi samo nastavak kontinuiteta genocidne politike s obzirom na to da se poziva na Skupštinu koja je donosila političke odluke o provođenju genocida i da su baš na bazi tih odluka politički i vojni dužnosnici iz RS-a osuđeni za genocid.

Istakao je da ovaj put to neće proći jer su svi oni koji vole državu Bosnu i Hercegovinu jači za jedno veliko generacijsko iskustvo, a ni genocidna politika nema sredstava za njeno provođenje – “šta više, za dva dana bi doživjeli potpuni debakl”.

– Ako želi vidjeti nestanak RS neka pokuša provesti to što govori. Pošto sam siguran da to ne želi, Dodiku bi bilo bolje da se okrene rješavanju stvarnih problema građana, a ne da se moramo raspravljati o njegovim ispadima – naveo je Komšić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da su izuzetno opasni današnji zaključci NSRS u kojima se, između ostalog, zagovara “mirni razlaz” što je ocijenio samo eufemizmom za nove pokušaje prekrajanja granica i ugrožavanje mira.

Džaferović je stava da današnja sjednica NSRS dokazuje da i dalje postoje politike koje i nakon genocida i drugih masovnih zločina još žele da dovode u pitanje Bosnu i Hercegovinu i mir.

– Njihove prijetnje o raspadu i razlazu podsjećaju na poruke ratnog zločinca Radovana Karadžića koje je on svojevremeno slao iz Skupštine RBiH, te tako trebaju biti i shvaćene. Moja poruka im je neka se ne igraju s vatrom. Bosna i Hercegovina je postojala mnogo prije Dejtona i postojat će i ukoliko ga ne bude. A oni koji su danas zaprijetili jednostranim rušenjem Dejtona trebaju da znaju da će u tom slučaju nestati samo ono što je nastalo u Dejtonu, a to su entiteti – naglasio je član Predsjedništva BiH.

On je ocijenio da su današnji zaključci NSRS-a o OHR-u pravno ništavni, jer entitetska skupština nema mandat da odlučuje o poziciji OHR-a. Smatra da takve poruke moraju biti razlog samo da se nastavi misija i intenzivira angažman OHR-a kroz reaktiviranje bonskih ovlasti.

– Pozivam Vijeće za provedbu mira i države svjedoke Dejtonskog mirovnog sporazuma da vrlo ozbiljno shvate situaciju u Bosni i Hercegovini nakon današnjih najava iz Banjaluke, jer je riječ o udaru na temelje BiH što može ozbiljno ugroziti mir i stabilnost – zaključuje Šefik Džaferović, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.