BiH

u Ottawi

Komšić se sastao s premijerom Kanade Justinom Trudeauom

11/03/2020

Sagovornici su ocijenili ovaj susret veoma značajnim s obzirom na to da je ovo prvi put da se zvaničnici dviju zemalja sastaju na najvišem nivou

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se s premijerom Kanade Justinom Trudeauom u Ottawi.

Sagovornici su ocijenili ovaj susret veoma značajnim s obzirom na to da je ovo prvi put da se zvaničnici dviju zemalja sastaju na najvišem nivou.

Razgovarano je o bilateralnim i prijateljskim odnosima Bosne i Hercegovine i Kanade, s naglaskom na unapređenju te saradnje u oblastima energetike, ekonomije i obrazovanja.

Poseban akcenat stavljen je na potencijalni projekt plinofikacije, kao i snabdijevanja tečnim plinom u BiH. Sagovornici su se saglasili da bi Sporazum o penziono-socijalnom osiguranju trebalo privesti kraju, jer je od velikog značaja za bh. dijasporu.

Predsjedavajući Komšić zahvalio je na dosadašnjoj podršci koju je Kanada pružala Bosni i Hercegovini i njenim građanima, kao i na podršci integracijskim procesima Bosne i Hercegovine, na njenom putu ka članstvu u euroatlantske integracije.

“Kanada i Bosna imaju dugu historiju prijateljstva. Danas sam sjeo s predsjedavajućim Željkom Komšićem kako bismo razgovarali o tome kako možemo ojačati naš odnos. Usredotočili smo se na povećanje trgovine i investicija, jačanju demokratije i promovisanju društvenog i ekonomskog razvoja”, napisao je Trudeau na Facebooku.

Komšić je također zahvalio premijeru Trudeau na humanom prihvatu bh. građana u Kanadu, kojih, prema procjenama, ima oko stotinu hiljada.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.