Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tematska sjednica

Predstavnički dom danas o bh. pravosuđu: Na sjednici Tegeltija, Tadić i Muriz Memić

predstavnicki dom parlamentarne skupstine 2020

Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića također će biti prisutan na sjednici ali se neće moći obratiti

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na tematskoj sjednici koja je zakazana za danas, razmatrat će stanje u bh. pravosuđu te rad Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i Tužilaštva BiH, javlja Fena.

Tokom rasprave o godišnjim izvještajima VSTV-a za 2017. godinu i 2018. godinu, poslanici su ranije usvojili zaključak kojim je zatraženo organiziranje posebne tematske sjednice zbog, kako je tada istaknuto, brojnih problema u radu pravosudnih institucija.

Na sjednici se očekuje prisustvo predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije kao i članova tog vijeća, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić te predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca.

Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića također će biti prisutan na sjednici ali se neće moći obratiti tokom tematske sjednice o stanju u pravosuđu. U njegovo ime govorit će neki od zastupnika, javlja NAP.

Poslanici su na prethodnoj sjednici usvojili Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTV-a u sadašnjem sastavu koji je predložio poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić. Taj zakon predviđa da mandat Vijeća u sadašnjem personalnom sastavu prestaje 15. juna 2020. godine.

Predlagač je u obrazloženju, između ostalog, naveo da je jedan od razloga za predlaganje tog zakona “vraćanje povjerenja javnosti u pogledu rada nosilaca pravosudnih fuпkcija”.

Nakon tematske sjednice trebala bi uslijediti redovna sjednica Predstavničkog doma PSBiH, a na dnevnom redu je više izvještaja o nastojanju postizanja saglasnosti unutar Kolegija Doma o nekoliko izvještaja o radu bh. institucija i parlamentarnih komisija te informacija i poslaničkih inicijativa za koje tokom glasanja na prethodnim sjednicama nije bilo dovoljno entitetske većine.

Pred poslanicima je ponovo nekoliko poslaničkih inicijativa od kojih se neke tiču analize sigurnosti i tehničke opremljenosti na željezničkim stanicama te rješenja statusa djece povratnika iz Sirije kako bi se mogli upisati u matične knjige i dobiti državljanstvo BiH.

Također, poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović zatražio je da se poslanicima dok traje blokada rada Predstavničkog doma obustave isplate plaće za svaki mjesec u kome se ne održi bar jedna sjednica Doma, kao i svim poslanicima koji u tekućem mjesecu ne prisustvuju bar jednom zasjedanju.

Inicijativom potiče, kaže, Vijeće ministara BiH da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojima bi se ta oblast u takvim slučajevima precizno definirala.