BiH

Ljubljana

Komšić: U BiH je rat završen, ali se još uvijek nije odustalo od ratnih ciljeva

21/01/2019

Komšić je govorio o važnosti da Bosna i Hercegovina postane članicom EU i NATO saveza

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić govorio je danas u Ljubljani na konferenciji „Budućnost Bosne i Hercegovine: Kako ubrzati integracije EU i NATO?“ koji organizira Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES).

Komšić je govorio o važnosti da Bosna i Hercegovina postane članicom EU i NATO saveza, ali i o problemima sa kojima se zemlja i njeni građani susreće na tom putu.

„U Bosni i Hercegovini je puno zaklinjanja u EU, ali tu ima dosta demagogije od strane političara“, rekao je Komšić, optužujući da čak i neki dužnosnici Evropske unije imaju dvostruku politiku u Bosni i Hercegovini, što, upozorio je, ne može donijeti nikome dobro.

„Treba nam pomoć evropskih institucija na našem EU putu. Ali, ne treba nam samo poruka, treba nam i konkretno djelovanje u BiH. Suviše sam često bio u situaciju da gledam dvostuke standarde evrospkih zvaničnika prema BiH. Sa takvom politikom nema napretka“, rekao je Komšić, ističući da očekuje da EU zna prepoznati one snage u BiH koji su zaista posvećeni Evropskoj uniji.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine rekao je da neke stranke u BiH žele izgraditi bolju poziciju za sebe u zemlji na uštrb demokratije, ali da takvu politiku, nažalost, podržavaju i neke susjedne zemlje Bosne i Hercegovine.

„Dejtonski sporazum se zloupotrebljava i pogrešno tumači. Kolektivni pravima se daje više prava nego građanima kao individuama“, rekao je Komšić, napominjući da to nisu principi Evropske unije.

„Treba napomenuti da je EU temeljena na principu zaštite pojedinca, a ne na zaštiti kolektivnih prava, što se želi nama u BiH prezentirati“, rekao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH rekao je da je u Bosni i Hercegovini rat završen, ali da se još uvijek nije odustalo od ratnih ciljeva, te da je zbog toga EU i NATO jedina sigurna luka za Bosni i Hercegovinu, da ne razmišlja, kako je rekao, hoće li svako drugu generaciju u BiH zahvatiti neki novi sukob.

„Ako se sada propusti ta šansa, ko zna šta će se poslije dešavati“, rekao je Komšić.

Komentari

Autor: NAP

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.