BiH

Član Predsjedništva BiH

Komšić: Vijeće ministara BiH dovelo u pitanje održavanje izbora čak i u novembru

24/06/2020

Prije nekoliko dana Vijeće ministara je usvojilo nacrt budžeta za ovu godinu i u tom nacrtu za lokalne izbore je, umjesto ranijih 11, predloženo 4,2 miliona KM za održavanje izbora

Vijeće ministara BiH je dovelo u pitanje održavanje lokalnih izbora čak i u novembru ove godine, izjavio je u intervjuu za današnje Oslobođenje član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Prije nekoliko dana Vijeće ministara je usvojilo nacrt budžeta za ovu godinu i u tom nacrtu za lokalne izbore je, umjesto ranijih 11, predloženo 4,2 miliona KM za održavanje izbora. Komšić kaže da prvo treba razjasniti s predlagačem, tj. s predstavnikom Vijeća ministara šta ovo znači.

– Otkuda odjednom ova cifra i da li je to dovoljno za održavanje lokalnih izbora? Da li je ovo stvarna cifra potrebna za izbore ili je opet riječ o pokušaju da se odgode izbori, a da neko drugi, prije svega novi sastav CIK-a, bude odgovoran za to? – upitao je.

Naglasio je da je Vijeće ministara svakako dovelo u pitanje održavanje izbora čak i u novembru ove godine, zbog odgađanja usvajanja nacrta državnog budžeta.

– Već sada smo u zakašnjenju zbog rokova koje mora ispoštovati CIK, a tiču se provođenja procedure javnih nabavki, štampanja glasačkih listića i drugo – rekao je.

Nacrt budžeta će doći i pred Predsjedništvo BiH. Upitan kako će reagovati u vezi s ovim pitanjem, Komšić je rekao da to ovisi o odgovorima koje dobiju od predstavnika Vijeća ministara, koji treba na sjednici Predsjedništva da brani i objasni ovakav nacrt budžeta.

Dogovor o izborima u Mostaru između lidera SDA i HDZ-a, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, Komšić je ocijenio korektnim.

– Prvi korak u realizaciji ovog dogovora treba biti izmjena Izbornog zakona BiH, dio koji se tiče Mostara, u kojem će se definisati način izbora gradskih vijećnika. Bojim se da će, u trenutku kada se u Parlamentarnoj skupštini BiH otvori pitanje izmjena Izbornog zakona vezano za Mostar, HDZ početi da ucjenjuje i traži da se usvoje, pored dogovorenih rješenja za Mostar, i izmjene Izbornog zakona koje njima odgovaraju vezano za izbor domova naroda i Predsjedništva BiH. Zapravo sam siguran da će se to desiti, a volio bih da griješim. Tada će se postaviti i pitanje kako će reagovati SDA. Hoće li popustiti ucjenama HDZ-a ili ne. Reakcija SDA je važna iz razloga što HDZ, SNSD i SDA sami imaju većinu da usvoje izmjene Izbornog zakona i za to im ne treba ničija podrška. Bez SDA nema usvajanja HDZ-ovih ucjenjivačkih zahtjeva. Ja se nadam da će SDA ispoštovati potpisani dogovor sa DF-om, u kojem je navedeno da niko od nas neće ići samostalno u izmjene Izbornog zakona i eventualno Ustava BiH – rekao je Komšić, između ostalog, za Oslobođenje.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.