Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konačno počelo uklanjanje bolesnih i opasnih pasa lutalica u Sarajevu

Očekuju veliki broj poziva: Ekipa Higijenskog servisa počela u

U Kantonu Sarajevo danas je sa radom na terenu počeo Higijenski servis Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Rad” koji je od ranih jutarnjih sati, nakon poziva građana, započeo hvatanje bolesnih i po okolinu opasnih pasa sa kojima će se dalje postupati u skladu sa procedurom, javlja Anadolu Agency (AA).

Da će Higijenski servis postupati po strogo određenoj proceduri rada, za AA je rekao glasnogovornik “Rada” Ahmed Đipa dodajući kako je trenutno na terenu jedna ekipa.

[pull_quote_right]Svi građani koji primjete agresivne ili bolesne pse mogu kontaktirati veterinarsku stanicu nakon čega će biti obaviještene ekipe Higijenskog zavoda[/pull_quote_right]

“Danas je počeo sa radom servis i on će raditi po strogo određenoj proceduri: na osnovu rješenja veterinarskog inspektora naše ekipe će izlaziti na teren. Nakon hvatanja opasnog, bolesnog ili agresivnog psa, dopremat će ga u veterinarsku ambulantu gdje će veterinar odlučivati šta će se sa njim raditi, da li će biti podvrgnut eutanaziji ili smješten u azil ili pak vraćen na prvobitnu lokaciju”, naglasio je Đipa.

Prema njegovim riječima, na terenu je trenutno jedno vozilo, a članovi ekipa pomoću hvataljki i rukavica rade sa psima iako su im za to neophodne puške za uspavljivanje.

“Imamo samo jednu ekipu na području Osijeka u općini Ilidža, ali vjerovatno u Veterinarskoj inspekciji ima dosta prijava i mi očekujemo veliki broj rješenja od inspektora i veliki broj odlazaka na teren”, rekao je Đipa.

Očekuju veliki broj poziva: Ekipa Higijenskog servisa počela u

Ahmed Đipa (FOTO: Anadolija)

Ranije nisu postojale sve potrebne dozvole i procedure za rad servisa, istakao je Đipa, dodajući kako su one sada spremne s tim što postoji period od šest mjeseci tokom kojeg je potrebno ispuniti još dodatnih uslova kako bi Higijenski servis to bio u pravom smislu riječi.

Svi građani koji primjete agresivne ili bolesne pse mogu kontaktirati veterinarsku stanicu nakon čega će biti obaviještene ekipe Higijenskog zavoda.

“Imat ćemo tri ekipe, dvije će raditi prijepodne, a postoji mogućnost da imamo i noćne dežure”, istakao je Đipa.

Napominjući kako je problem pasa lutalica u glavnom gradu BiH “gorući”, Đipa apeluje na organizacije za zaštitu životinja da podrže ekipe Servisa koje postupaju u skladu sa zakonom.

Očekuju veliki broj poziva: Ekipa Higijenskog servisa počela u

“Mi ćemo se pridržavati zakona, ali očekujem da podrže ovu aktivnost, da ne prave nikakve opstrukcije jer je ovo gorući problem. Strašno je teška situacija u Kantonu i nadam se da će i oni to shvatiti”, poručio je dodajući kako je problem pasa lutalica, i pored svega, ne može lako riješiti.

Kako kaže za AA, na hiljade pasa trenutno boravi na ulicama Sarajeva te je potrebna podrška medija, građana i udruženja u ovakvim trenucima.