Skupština KS

Konaković i Čampara o Odluci Ustavnog suda FBiH

skupstina ks

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini KS-a Aljoša Čampara kazao je novinarima da Ustavni sud FBiH uopće nije razmatrao nacrt na koji su podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti, jer je prošao vremenski rok te da je budžet usvojen u prijedlogu

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković pohvalio je odluku Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine kojom budžet za 2019. godinu ostaje na snazi te je poručio da je zahtjevom za ocjenu ustavnosti budžeta na neprincipijelan i nezakonit način pokušano zaustavljanje pozitivnih procesa u tom kantonu.

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici donio je odluku o zahtjevu predsjednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića za ocjenu ustavnosti Nacrta budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu.

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini KS-a Aljoša Čampara kazao je novinarima da Ustavni sud FBiH uopće nije razmatrao nacrt na koji su podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti, jer je prošao vremenski rok te da je budžet usvojen u prijedlogu.

– Postigli smo svoj cilj i evidentno je da će sljedeći put razmisliti kako će primjenjivati Poslovnik. Također je evidentno da je premijer FBiH Fadil Novalić bio legitimni podnosilac zahtjeva – pojasnio je Čampara.

Ministrica pravde i uprave KS-a Lejla Brčić istakla je da Vlada još nije zvanično zaprimila Odluku Ustavnog suda FBiH o ocijeni ustavnosti Nacrta budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu, ali da od početka nije imala dilemu da se zakonska procedura ispoštovala te da je budžet usvojen u skladu s procedurama.