Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministar vanjskih poslova

Konaković i Schmid o globalnim sigurnosnim izazovima i OSCE-ovoj podršci reformama

Foto: MVPBiH

Naglasio je da je Bosna i Hercegovina početkom ove godine uspješno završila svoje predsjedavanje Forumom OSCE-a za sigurnosnu saradnju (FSC)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se u četvrtak, tokom boravka na 78. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, sa generalnim sekretarom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) Helgom Schmid.

Konaković je na početku razgovora pohvalio profesionalizam i naporan rad Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju, unatoč izazovima sa kojima se posljednjih godina svijet suočava.

Naglasio je da je Bosna i Hercegovina početkom ove godine uspješno završila svoje predsjedavanje Forumom OSCE-a za sigurnosnu saradnju (FSC).

Istovremeno je izrazio žaljenje što su FSC i njegov rad trpili posljedice ruske agresije na Ukrajinu.

Konaković je pozdravio formiranje „Grupe prijatelja u vezi s pitanjem predsjedavanja OSCE-om 2024.“ te dodao kako ovo smatra konstruktivnim korakom prema pronalaženju rješenja ovog pitanja značajnog za djelovanje Organizacije.

Poručio je da će Bosna i Hercegovina nastaviti s podrškom kada je riječ o važnosti i učinkovitosti OSCE-a u ovim izazovnim vremenima.

Generalni sekretar Schmid je izrazila nadu da će BiH nastaviti s provedbom neophodnih reformi u cilju boljeg života građana.

Naglasila je da će na tom putu unapređenja demokratskih procesa naša zemlja imati podršku i pomoć OSCE-a.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o kadrovskim i finansijskim aspektima Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju, saopćeno je iz MVP-a BiH.