Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zajednička izjava

Konaković i Varhelyi nakon razmjene teških riječi: Genocid u Srebrenici se ne može dovesti u pitanje

konakovic varhelyi

Danas smo razgovarali o nedavnom nacrtu UN rezolucije o Srebrenici. Prethodne izjave komesara Varhelyija u potpunosti poštuju žrtve

Evropski komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelyi objavio je danas zajedničku izjavu sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem.

Zajednička izjava je dogovorena nakon “konstruktivnog razgovora” između ova dva aktera.

“Riješili smo nesuglasice i dogovorili da nastavimo raditi na EU putu BiH”, napisao je Varhelyi na društvenoj mreži “X”.

Njihovu zajedničku izjavu objavljujemo u cjelosti:

“Danas smo razgovarali o nedavnom nacrtu UN rezolucije o Srebrenici. Prethodne izjave komesara Varhelyija u potpunosti poštuju žrtve i ni na koji način ne dovode u pitanje činjenice vezane za genocid u Srebrenici 1995. godine.

Činjenice o genocidu u Srebrenici su pravno utvrđene, između ostalog, od strane Međunarodnog suda pravde.

Izjave komesara su razjasnile da počinitelji snose punu i jedinu odgovornost za zločine koje su počinili. Svaka ideja kolektivne krivice ili kolektivne odgovornosti cijelog naroda je neprihvatljiva i protivno međunarodno prihvaćenim normama.

Počinjeni zločini nikada neće biti zaboravljeni kako bi se spriječilo da se ikada ponove protiv bilo koga. Pomirenje može biti izgrađeno samo na istini, miru i pravdi. Ne može biti tolerancije prema negiranju genocida, revizionizmu historije i veličanju ratnih zločinaca”.

Podsjećamo, Konaković je danas kazao, komentarišući navode da se Varhelyi javno pridružio ‘sramnoj propagandi predsjednika Srbije’ kada je u pitanju rezolucija o genocidu u Srebrenici, da je imao “dug i težak razgovor s Varhelyiem”.