Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

problemi sa slijetanjem

Helikopter u kojem je bio predsjednik Irana Raisi imao “tvrdo slijetanje”

raisi heli
FOTO: Twitter

Iranska agencija Mehr javila je oko 16 sati da je iranski predsjednik nastavio put cestom.

Kako javljaju svjetske agencije došlo je do problema prilikom slijetanja helikoptera u kojem je bio iranski predsjednik.

Prvi izvještaji govore da je helikopter u kojem je bio iranski predsjednik Ebrahim Raisi grubo prizemljio, objavila je državna televizija, dodajući da su na mjesto incidenta upućene hitne službe te da je akcija spašavanja u toku. Državna agencija na engleskom jeziku objavila je da se dogodila nesreća. Prema iranskoj državnoj televiziji, helikopter iz konvoja predsjednika Raisija koji je sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyevom prisustvovao otvaranju brane na granici dvije zemlje, doživio je nesreću.

Do incidenta je došlo tokom Raisijeve posjete sjevernoj iranskoj regiji Istočni Azerbejdžan i njegovo stanje trenutno nije poznato, izvijestila je iranska poluslužbena novinska agencija Tasnim u nedjelju na X, prenosi CNN.

Prame istom izvoru helikopter je imao “tvrdo slijetanje” u provinciji Istočni Azerbajdžan i ekipe za hitne slučajeve do sada nisu mogle doći do njega zbog maglovitih uslova. Nije jasno kakav je tačan status Raisijevog helikoptera.

Iranski ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi oglasio se na Platformi X i napisao da spasilačke ekipe još uvijek nisu stigle do mjesta incidenta u planinama – gdje se desila nezgoda sa helikopterom u kojem je bio iranski predsjednik.

Tri helikoptera u konvoju

Predsjednikov konvoj činila su tri helikoptera. Dok su dva od njih, s raznim ministrima i dužnosnicima, uspješno stigla do odredišta, helikopter koji je prevozio predsjednika Raisija imao je problema prilikom slijetanja.

Dosta su kontradiktorne informacije koje objavljuju iranski mediji. Iranska agencija Mehr javila je oko 16 sati da je iranski predsjednik nastavio put cestom.

Na teren je upućeno 16 spasilačkih timova i bespilotne letjelice, no zbog neprohodnosti terena, planinskih i šumskih uslova, kao i nepovoljnih vremenskih uslova, posebice guste magle, akcija potrage i spašavanja će potrajati, javila je prvobotno agencijaa Mehr.