BiH

predsjednik NiP-a

Konaković: Načelni koncept se sada komplikuje jer mi se čini SDA od toga bježi

01/12/2021

Čović i Izetbegović načelno rekli da su postignuti napreci, rekao je Konaković

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković je nakon sastanka s specijalnim izaslanikom za izbornu reformu Sjedinjenih Američkih Država Matthewom Palmerom i direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst izjavio novinarima da su od lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića čuli da ima mjesta optimizmu.

– Prvi put se u ovakvom formatu sastajemo i mislim da je to dobro da smo danas mogli uporediti informacije koje smo mi, kao opozicija, dobijali od ovih posrednika iz međunarodne zajednice i onoga što se zaista dešava u pregovorima – naveo je Konaković.

Po njegovim riječima, lider SDA Bakir Izetbegović je najavio također da bi mogla biti vrlo brzo prezentacija nekih ponuđenih rješenja u tehničkom dijelu, “onom na kojem opozicija insistira, dakle regularnosti izbora“. Kaže da bi se to moglo očekivati u ovih dan ili dva.

– Ono što je moj lični dojam jeste da do sada zaista nismo imali adekvatne informacije od predstavnika međunarodne zajednice o čemu zaista pregovaraju HDZ i SDA i kad-tad morat će to iznijeti na sto da bismo mi znali da li to podržavamo ili ne podržavamo – istakao je Konaković.

Smatra da je dobro da su u ovom formatu razgovarali, te da će time zapravo tek početi pravu vrstu razgovora u kojima bi neka rješenje trebala doći brzo na sto.

– Vrlo je teško napraviti procjenu. Prvo su govorili Izetbegović, pa Čović. Načelno su rekli da su postignuti neki napreci, da ima nekih dogovora, ali opet ne govore na koji način. Zbunjujuće je to što smo do sada govorili prioritetno o brisanju etničkog prefiksa iz Ustava. Danas nisam primjetio taj entuzijazam. Danas je bilo više govora o indirektnom načinu izbora članova Predsjedništva. Zato sam rekao da napokon znamo o čemu se razgovara, jer ono što su od nas tražili su stavovi vezani za entnički prefiks i njegovo brisanje – kazao je Konaković.

Dodao je da “ako brišemo etnički prefiks iz Ustava onda je potpuno drugi odnos prema temi Doma naroda, a ako ne brišemo onda se ona vraća na sto u drugačijem formatu“.

– Opšti dojam je da je ovako bolje, pogotovo SDA kaže neće ništa bez nas. Ono što je meni bilo važno, danas je Čović potvrdio da su od Mostarskog dogovora u kojem je SDA potpisala to legitimno predstavljanje, predstavljen neki njihov načelni koncept koji se sada komplikuje jer mi se čini SDA od toga bježi. Zašto bježe pitajte njih – kazao je Konaković.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.