Konaković najavio hitnu sjednicu Vlade KS, građani traže ostavke

Građani protestuju ispred zgrade Kantona Sarajevo zbog pogibije pješakinja
Manja grupa građana okupila se ispred zgrade Vlade Kantona da bi izrazili nezadovoljstvo zbog pogibije dviju pješakinja u sinoćnjoj nesreći kod Zemaljskog muzeja. Zahtijevaju smjenu Vlade Kantona Sarajevo, ostavke odgovornih u MUP-u KS-a te da se što prije uhapsi vozač koji je skrivio nesreću. Foto FENA/Almir Razic/ap

Hitna sjednica Vlade KS zakazana je danas u 15 sati, nakon što su dvije djevojke sinoć izgubile život u saobraćajnom udesu.

Kako je najavio kantonalni premijer Elmedin Konaković, tema će biti sigurnosna situacija u gradu, tačnije saobraćaju nakon stravične nesreće koja se desila sinoć u centru grada.

“Zbog nepažnje ludih vozača gubimo mlade živote, tu nema opravdanja. Imamo problem, ali moram reći da Vlada radi vrlo ozbiljno, investirali smo novac u kupovinu 24 nova radara na raskrsnicama u KS-u, pokrivanje video nadzora, ali nam dva puta obaraju tender zbog kojeg on još nije realizovan. No, to nije alibi”, kazao je Konaković i dodao:

“Druga stvar je katastrofalna kaznena politika naših sudova, male kazne, nagodbe, počinioci teških krivičnih djela slobodno hodaju gradom. To je nešto na šta mi ne možemo utjecati”, kazao je Konaković.

Manja grupa građana danas se okupila pred zgradom Vlade KS-a izražavajući nezadovoljstvo i tražeći smjene i ostavke čelnih ljudi Kantona, a čija se odgovornost, prema njihovom mišljenju, može dovesti u vezu sa sinoćnjom saobraćajnom nesrećom u centru grada u kojoj su smrtno stradale dvije studentice.