Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

podjela pozicija

Konaković nakon sastanka “Osmorke”: Vratili smo taj balans sa 11 na 14

elmedin konakovic – fena (1)
Elmedin Konaković

Komentarišući nastavak politizacije sigurnosnih agencija iako su se ranije zalagali da na vodećim pozicijama ne budu osobe koje pripadaju političkim strankama

Nakon današnjeg sastanka “Osmorke” medijima su se obratili predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković i lider Naše stranke Edin Forto.

Konaković je rekao da se još uvijek ne zna nijedno ime koje će biti predložene za obnašanje čelnih pozicija unutar sigurnosnih agencija u BiH. Naveo je da je sinoć napravljen prvi draft Osmorke, HDZ-a i SNSD-a.

– Vratili smo taj balans u brojevima koji je prije ispregovaran 11 na 14, tvrdi Konaković i dodaje:

– Sada tek unutar koalicije s naše strane kreću razgovori o imenima. Ovo što vidite u medijima su potpune špekulacije – rekao je Konaković.

Upražnjeno je 36 pozicija, a SDA je 2018. godine dogovorila raspodjelu u omjeru 11-11-14. Tada su predstavnici iz RS imali 14 pozicija.

Komentarišući nastavak politizacije sigurnosnih agencija iako su se ranije zalagali da na vodećim pozicijama ne budu osobe koje pripadaju političkim strankama.

– Nismo se samo zalagali – kazao je Konaković i dodao:

– Mi smo to demonstrirali, depolitizaciju u obimu u kojem to nikad nije viđeno u BiH. U Kantonu Sarajevo smo vodili procese i imenovali veliki broj kadrova koji nisu članovi stranaka, čak neki nisu ni naši glasači. Ponekad unutar stranaka imamo kadrove, ljude koji su stručni i kompetetni i nisam ni za to da potpuno isključimo članove stranaka, ali naravno birati moralne, poštene i stručne ljude – istakao je Konaković.

Komentirao je i prijedlog Refika Lende (SDA) na poziciju potpredsjednika Federacije BiH.

– Ja sam legalista. Ne zagovaram da mi blokiramo bilo šta, iako su to ruke koje su pokradene. To trebaju da istraže organi. Formalno je tamo 13 ljudi, ako ne postoji 11 koji će predložiti nekog drugog, prijedlog koji dođe iz SDA će biti legitiman. Moj stav je da ga trebamo podržati, a onda neka on odluči da li će ovakvu vladu pokušati zadržati u nekom narednom periodu”, poručio je predsjednik NiP-a.

Nakon sastanka Osmorke, predsjednik Naše stranke Edin Forto rekao je da su se razmatrala operativna pitanja te da su sastanku prisustvovali svi predsjednici stranaka Osmorke, kao i da se pregovori nastavljaju.

– Ima puno operativnih stvari pred nama i mislim da će sve biti OK. Činjenica je da Naša stranka ima jako puno jakih individua i mi se ponosimo time. Ne pada mi napamet govoriti bilo kome šta mora da misli, svi imaju pravo na mišljenje, otvoreni smo… Ono što je najvažnije da organi stranke funkcionišu i da sve odluke donosimo kolektivno, većinskim glasanjem kao u svim normalnim organizacijama”, kazao je Forto.