dan državnosti bih

Konaković, Nikšić i Forto u Banjoj Luci, pod prozorom im pjevaju “Ovo je Srbija”

trojka bl
Foto: Facebook/N1

Nakon što je MUP RS zabranio obilježavanje Dana državnosti BiH u Banjoj Luci, pripadnici boračke organizacije RS-a održali su danas skup zbog najavljenog održavaja akademije povodom Dana državnosti BiH u hotelu Marriot.

Održavanje akademije zabranio je MUP RS. Bivši borci poručili su da “neće dozvoliti ponižavanja i da im taj dan ne znači ništa”, javlja N1.

Bivši borci su se prvobitno okupili ispred zgrade m:tela u Banjaluci nakon čega su šetali do hotela Marriot. Tu su se kratko zadržali i uputili ka naselju Borik gdje se nalazi sjedište SDP-a u Banjoj Luci.

Ministar Elmedin Konaković dočekan je zvižducima prilikom ulaska u zgradu SDP-a u Banjaluci

Posted by Mondo BiH on Saturday, November 25, 2023

Nosili su zastave RS, a dok su šetali kroz grad mogle su se čuti pjesme “Marš na Drinu”, “Veseli se sprski rode” te uzvici “Ovo je Srbija”.

Mirno okupljanje Boračke organizacije Banjaluka kao odgovor SDP-u

Posted by RTRS vijesti on Saturday, November 25, 2023

Upravo u sjedištu SDP-a se nalaze predsjednici stranaka Trojke Elmedin Konaković (Narod i pravda), Edin Forto (Naša stranka) i Nermin Nikšić (SDP BiH) koji su posjetili danas Banju Luku povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Forto je podijelio njihovu zajedničku fotografiju na drušvenim mrežama iz prostorija SDP-a BiH u ovom gradu.

“Na kafi u Banjoj Luci. Ispod prozora grupa aktivista pjeva pjesme posvećene Srbiji. Sretan Dan državnosti”, napisao je Forto na Facebooku.

Na kafi u BL.Ispod prozora grupa aktivista pjeva pjesme posvećene Srbiji.Sretan Dan državnosti! 🇧🇦

Posted by Edin Forto on Saturday, November 25, 2023

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić kaže da na ovaj način žele pokazati svoje nezadovoljstvo pokušajem da se u Banjaluci obilježi Dan državnosti BiH.

Nisu tražili odobrenje za skup

Na pitanje novinara da li su tražili odobrenje za svoj skup, naveo je kako nisu tražili, ali da su se odlučili na održavanje istog zbog velikog broja poziva bivših boraca.

Policijske uprave Banjaluka i Mrkonjić Grad zabranila su održavanje javnih skupova najavljenih za 25. novembar povodom obilježavanja Dana državnosti BiH i godišnjice ZAVNOBIH-a.I stovremeno je zabranjen i najavljeni javni skup u organizaciji Opštinske boračke organizacije Mrkonjić Grad planiran za isti dan.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine ustanovljen je 25. novembra 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu. Tada je usvojena Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je navedeno da “Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego jednako i hrvatska i muslimanska i srpska, zbratimljena zajednica svih ravnopravnih naroda”.