Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mrkonjić grad

“Moj Rodoljube”: Članovima Naše stranke zabranili da obilježe 25. novembar 

Foto: X

Policijske uprave Banja Luka i Mrkonjić Grad zabranila su održavanje javnih skupova najavljenih za 25. novembar povodom obilježavanja Dana državnosti BiH i godišnjice ZAVNOBIH-a

Članovi Naše stranke Milomirka Melank, Dragan Mioković i Alen Girt danas su posjetili Mrkonjić Grad s namjerom da obilježe Dan državnosti na mjestu gdje je održano Prvo zasjednanje ZAVNOBiH.

Međutim, doživjeli su neugodno iskustvo, jer im je policija onemogućila da pristupe mjestu kojem je održano prvo zasjedanje.

– Nisu nam dali da priđemo.

Znam nešto o obezbjeđenjima,ali ovo što demonstrira policija u Mrkonjiću danas je nivo rizika prvog stepena.

Bespotrebno…

Na izlasku iz grada zaustavlja nas patrola, uzimaju mi dokumente, policajac ih nosi iza vozila i slika mobitelom…

Moj Rodoljube – napisao je Mioković na svom Twitteru.

Podsjetimo, policijske uprave Banja Luka i Mrkonjić Grad zabranila su održavanje javnih skupova najavljenih za 25. novembar povodom obilježavanja Dana državnosti BiH i godišnjice ZAVNOBIH-a. I stovremeno je zabranjen i najavljeni javni skup u organizaciji Opštinske boračke organizacije Mrkonjić Grad planiran za isti dan.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine ustanovljen je 25. novembra 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu. Tada je usvojena Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je navedeno da “Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego jednako i hrvatska i muslimanska i srpska, zbratimljena zajednica svih ravnopravnih naroda”.