Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Provokacije u banjoj luci

Konaković i Nikšić o provokacijama: “RS je u BiH, znate li?”

konakovic niksic
Foto: Screenshot

Nikšić je poručio kako mu je “žao što je ove ljude neko prevario”.

Ministri vanjskih poslova i prometa i komunikacija BiH Elmedin Konaković i Edin Forto te premijer FBiH Nermin Nikšić boravili su danas u Banjoj Luci, u sjedištu SDP-a povodom Dana državnosti BiH, a nakon što je MUP RS zabranio održavanje akademije povodom ovog dana u hotelu Marriot.

Ispred SDP-a dočekali su ih bivši borci VRS koji nisu javili skup niti im je isti bio odobren, ali policija nije reagovala. Konaković, Forto i Nikšić su dočekani zvižducima i uzvicima, a tokom sastanka učesnici skupa su puštali pjesme o Srbiji.

Novinarka iz Banje Luke postavila je pitanje Konakoviću “da li je došao u Banju Luku da provocira?”, on je odgovorio:

“Nismo došli da provociramo, ovo nije poruka koja bi trebala smetati bilo kome. Ovo je poruke da je ovo jedan od najljepših bh. gradova. Nema razloga da neko bude nesretan ili nezadovoljan našim dolaskom.”

Nikšić je poručio kako mu je “žao što je ove ljude neko prevario”.

“Oni su izgubili u Drugom svjetskom ratu, partizani su porazili četnike. Banja Luka je BiH, nije Srbija. Žao mi je što su prevareni”, kazao je.

Na konstataciju novinarke da je on “u Republici Srpskoj”, odgovorio je: “RS je u BiH, znate li? Žao mi je što ste vi u zabludi. U Srbiju kada idete, idete kao državljani BiH s bh. pasošima, prenosi N1.

Podsjetimo, nenajavljeni skup bivših boraca VRS krenuo je ispred zgrade m:tela, kratko su se zaustavili ispred hotela Marriot kako bi, kako su naveli, provjerili da li ima neko unutra, te su otišli ispred SDP-a. Puštali su pjesme o Kosovu, zatim “Raduj se srpski rode”, “Marš na Drinu” te uzvikivali “Ovo je Srbija” i “Živjela Srbija”