Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

lider nip-a

Konaković o mogućim reakcijama iz RS-a na Schmidtovu odluku: Vidim dva scenarija

Elmedin Konaković
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Elmedin Konaković

Posebno važnim smatra izmjene Krivičnog zakona BiH

Lider NIP-a pozdravlja odluku visokog predstavnika, te poručuje koalicionim partnerima iz Republike Srpske da još uvijek imaju partnere. Dodaje da vidi dva scenarija, jedan je dalja eskalacija, a drugi zajednički rad za budućnost Bosne i Hercegovine.

“Pozdravljam blagovremenu reakciju visokog predstavnika kojom je pokazao svu tu ozbiljnost trenutne situacije i jedan pokušaj napada na ustavni poredak BiH.

Važne izmjene Krivičnog zakona

Stavio je van snage ta dva zakona koja možda nisu imala utemeljenje, ali je važno da se o njima ne polemizira. Njihova valjanost neće nastupiti nikada”, rekao je u razgovoru za N1 predsjednik NIP Elmedin Konaković.

Posebno važnim smatra izmjene Krivičnog zakona BiH.

“Ranije sam upozoravao one koji su mislili ići ovim putem izmejnemaa Krivičnog zakona otvara se mogućnost, da se otklone, kako su neki tužioci upozoravali, manjkavosti, i da više nema dileme da ovakvi postupci vode direktno u zatvor”, dodao je Konaković.

Predsjednik NIP-a vidi dva moguća scenarija, i kaže, za oba su spremni.

Dva puta za RS

“Još uvijek imaju partnere koji su spremni da gradimo, bez obzira na teške okolnosti u kojima se nalazimo, bućnost naše zemlje. Drugi put koji se može desiti dovest će Republiku Srpsku u potpunu izolaciju. Njihova pozicija na međunarodnoj i domaćoj sceni nije zaista dobra, i mislim da bi trebali uozbiljiti svoje djelovanje.

Konaković se u izjavi za N1 osvrnuo na jučerašnji sastanak, koji je kako kaže bio mučan, i potvrdio da je većina onoga što je izašla u javnost tačna.