Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"bhrt"

Konaković o potezima SDA: Tužno je da oni idu i moljakaju

elmedin konakovic fena

Lider NiP-a je podvukao kako, niti on niti njegova stranka, ne mogu popravljati sistem sa ljudima koji su ga pokvarili

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine tokom boravka na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji govorio je za Radioteleviziju Bosne i Hercegovine. Tokom razgovora dotakao se i domaćih aktuelnih tema.

Ministar Konaković najviše je govorio o formiranju vlasti, pokušajima SDA da uđu u vladajuće strukture i onome što je nova vlast uspjela uraditi na početku mandata na državnom nivou.

Konaković je naglasio kako je odmah vidio da je SDA počela izvrdavati i blokirati, i to je kaže očekivao.

“Samo su dva moguća rješenja, jedno je da SDA izmoli ili natjera nekoga da sa njima ide u vlast, SDP ili HDZ, mada ustvari bez njih i ne može ništa. Okupljeni oko Trojke i HDZ-a ustvari odlučuju o tome ko će dalje oformiti vlast.”

Lider NiP-a je podvukao kako, niti on niti njegova stranka, ne mogu popravljati sistem sa ljudima koji su ga pokvarili.

“SDA bi se trebao odmoriti malo u opoziciji i očistiti od kadrova koji su tu samo kada su u pitanju tenderi i zapošljavanja. Za ideju SDA to će biti dobro da se odmori. Ne vidim logiku i pomalo tužno izgleda da oni moljakaju, prijete i blokiraju, a niko sa ove strane ne planira i ne želi sa njima sjesti za sto da razgovara o uspostavi vlasti”, naglašava Konaković.

Oni moraju da prepoznaju rad Vijeća ministara u startu, kazao je. Mišljenja je da nema smisla uvoditi SDA u vlast u Federaciji BiH jer je ta stranka “kupovinom mandata dobila 13 ruku u Domu naroda”.

“Mi preuzimamo odgovornost da nova vlast funkcioniše bolje. Nema smisla da se SDA uvodi u vlast FBiH zato što su krađom i otimanjem dobili mandate. Trebaju se okupiti i reći da se prepusti vlast nama.”

Najavio je Konaković i kako smatra da će vlast u Federaciji BiH biti formirana u narednih mjesec dana.