Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Kavazović nakon Dodikove poruke na Twitteru: Nismo mi na istoj strani

reis kavazovic fena

Kavazović je dodao i da je “progon imama hafiza Amira Mahića”, kojeg je MUP RS prijavio Tužilaštvu u Prijedoru zbog “podsticanja nasilja i mržnje”, progon na vjerskoj osnovi i rezultat takve retrogradne politike

Reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović poručio je danas kako su on i Milorad Dodik na suprotnim stranama.

– Milorad Dodik i ja nismo na istoj strani. Ja sam na strani žrtve, a on je na drugoj strani. U tome je suštinska razlika između nas, nema tu ništa lično. Takvu nam je ulogu namijenila istorija, a to se ne može promijeniti – izjavio je reisul-ulema Kavazović za Agenciju MINA, komentarišući jučerašnji istup predsjednika manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS u kojem je na Twitteru uputio kritike na račun reisul-uleme.

Kavazović je dodao i da je “progon imama hafiza Amira Mahića”, kojeg je MUP RS prijavio Tužilaštvu u Prijedoru zbog “podsticanja nasilja i mržnje”, progon na vjerskoj osnovi i rezultat takve retrogradne politike.

– Svaka tortura nad Bošnjacima počinjala je torturom nad imamima. Tako je bilo u Bratuncu, Vogošći, tako je bilo i u Prijedoru. Ovog puta, dok se ponovo vrši progon vjerskog službenika, bošnjački intelektualci šute. Da li se boje Milorada Dodika? – upitao je Kavazović.

Prema njegovim riječima, “ovo nije samo problem i pitanje jedne vjerske zajednice, nego i pitanje diskriminacije i gušenja, kako vjerskih, tako i osnovnih ljudskih prava i sloboda”.

– Dakle, ovo je po svim mjerilima prvenstveno političko pitanje – kazao je reisul-ulema Kavazović nakon što je ranije Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska uputio kritike na njegov računa, a vezano za stavove oko Kavazovićeve izjave da je “sramotna odluka Skupštine Grada Prijedora, koja je na posebnoj sjednici osudila izjave glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kozarac Amir-ef. Mahića 27.01.2023.godine u džamiji u Kozarcu”.

Dodik: Kavazovićevi stavovi ne obavezuju nikoga

Dodik je danas ustvrdio da je krajnje vrijeme da se vrhovni predstavnik Islamske zajednice reis Husein “Kavazović počne baviti svojim poslom – vjerom, a da politiku ostavi izabranim političkim predstavnicima”.

Kako Dodik kaže, Kavazoviću su, izgleda i politika i vjera isto.

– Izjave reisa Huseina Kavazovića u potpunosti su neprihvatljive i skandalozne. One predstavljaju samo nastavak antisrpske histerije – napisao je Dodik na Tviteru.

Dodik je ukazao da Kavazovićevi stavovi ne obavezuju nikoga, niti ima pravo da drži bilo kakve lekcije nekome iz RS.