Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik NIP-a

Konaković o sastanku u Mostaru: Čoviću je prioritet Predsjedništvo BiH

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Ministar vanjskih poslova BiH je za BHRT pojasnio kakva su stajališta partnera iznesena, istaknuvši da je Draganu Čoviću prioritet biranje u Predsjedništvu BiH

Predstavnici Trojke i HDZ BiH su u Mostaru u utorak održali sastanak, na kojem je glavna tema bio Izborni zakon Bosne i Hercegovine.

Jedan do učesnika pregovora bio je Elmedin Konaković, lider NIP-a, koji je kazao da su izmjene Ustava BiH uslov za potrebne reforme.

Čovićev prioritet

Ministar vanjskih poslova BiH je za BHRT pojasnio kakva su stajališta partnera iznesena, istaknuvši da je Draganu Čoviću prioritet biranje u Predsjedništvu BiH. Međutim, Konaković je naglasio da ne želi pristati na parcijalna rješenja za Izborni zakon.

– HDZ ima svoj imperativ i svoje viđenje rješenja cjelokupne situacije koje se najviše tiče pitanja izbora člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, rješenja koja su u Neumu provejavala. Ako gledamo parcijalno, teško možemo razmišljati o bilo kakvim rješenjima – kazao je Konaković.

Konaković je stajalište Trojke i objasnio na koji se način mogu dogovoriti o izbornim reformama sa HDZ-om, poručivši da će o rješenju razgovarati i sa opozicionim parlamentarnim strankama.

– Mi smo stava da se mora krenuti s izmjenama Ustava jer u sklopu izmjena Izbornog zakona za nas je imperativ rješenje presuda međunarodnih sudova i otklanjanje najveće diskriminacije na prostoru Evrope i svijeta, a to je da građani BiH ne mogu biti kandidati za člana Predsjedništva svoje zemlje, a onda bi u narednim danima/sedmicama trebalo pozvati i opoziciju da o tome porazgovaramo i vidimo da li su moguće te izmjene Ustava. Onda se možemo vratiti na neka konkretna rješenja po pitanju i članova Predsjedništva BiH – poručio je on.