kongres stranke

Konaković ostaje predsjednik NiP-a, nije imao protivkandidata

New Project (7)

Prvi zamjenik je Kemal Ademović, a drugi Denis Zvizdić

Na prvom kongresu Naroda i pravde (NiP) danas u Sarajevu, za predsjednika stranke izabran je Elmedin Konaković.

Konaković nije imao protukandidata, pa je izbor predsjednika nakon predstavljanja ekspozea bio samo stvar formalnosti.

– Nakon osnivanja Naroda i pravde prošlo je više od tri godine. Naši planovi i ciljevi bili su da se ovakav kongres desi nešto ranije, međutim zbog pandemije nismo mogli zakazati kongres. Današnji kongres je potvrda svih naših kvaliteta i obećanje da ćemo istrajavati na svojim principima koji su atipični i drugačiji od onoga što je na političkoj sceni viđeno – rekao je Konaković.

Prvi zamjenik je Kemal Ademović, a drugi Denis Zvizdić.

– Kroz Rezoluciju o zaštiti BiH koju je usvojio kongres isklazali smo svoj stav i odnos u narednom periodu prema BiH, susjednim državama, međunarodnoj zajednici, a posebno prema interesima građana BiH. Nastojat ćemo da budemo dosljedni u izvršavanju naših programskih principa i nastojanja da stanje u BiH ide u što boljem smjeru – poručio je Ademović.

Drugi zamjenik Denis Zvizdić naglasio je da je Narod i pravda na ispravan i stručan način procijenila potrebe građana BiH i viziju BiH, koja se želi vidjeti u narednih 10, 20 godina.

– Ispravno procijenjeni ciljevi i zahtjevi građana i definicija po kojoj je pravda najbolji oblik provođenja vladavine prava je ustvari programski cilj Naroda i pravde. Riječ je o jednom snažnom potentnom političkom projektu koji jasno stoji iza svoje programske orijentacije i svoje vizije. Narod i pravda bit će nosilac političkih promjena u narednoj godini – smatra Zvizdić.

Također, na kongresu su izabrani potpredsjednici stranke: Danijela Kristić, Aida Terzić, Biljana Lazarević, Nihad Omerović, Nermin Muzur i Sead Trnovac.

Novo stranačko rukovodstvo izabralo je oko 400 delegata koji su prisustvovali kongresu, a razmatrano je i niz dokumenata koji jasno definiraju stranačke politike i prioritete.