Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik NiP-a

Konaković: Političari koji nemaju rješenja krili su se iza emocija naroda

Elmedin Konaković
FOTO: Fena
Elmedin Konaković

Konaković je naveo da su uspjeli srušiti zid populizma koji je okovao BiH na desetak godina

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković izjavio je danas u Sarajevu da je koalicija stranaka koje čine “Trojku” tim koji je promijenio paradigmu u BiH i donio neograničenu količinu hrabrosti na političku scenu, a koja je nedostajala dvije decenije.

Istakao je da je potrebna hrabrost da se sjedne i razgovara s ljudima s kojima dijelite iste interese kada je riječ o budućnosti, ali negledate ni približno slično na procese iz prošlosti.

– ‘Trojka’ je kao projekt potpuno opravdala svoja očekivanja i potvrdila koliko je bitno da se prvenstveno mi dogovorimo o prioritetima za BiH, a lične i stranačke interese stavimo sa strane – rekao je Konaković.

Podsjetio je da su u prethodnom periodu napravili veliki broj kompromisa koji su u konačnici nagrađeni pozitivnom viješću iz Bruxellesa.

Konaković je ocijenio da je zaključak Evropskog vijeća izuzetno povoljan za BiH

Konaković je naveo da su uspjeli srušiti zid populizma koji je okovao BiH na desetak godina pa su se političari koji nemaju rješenja mogli sakriti iza emocija naroda, što je vrlo lako s obzirom na našu bolnu prošlost.

Dodao je da je “Trojka” pokazala da je u BiH moguće postići dogovor jer je u proteklih deset godina s obzirom na sve bolne trenutke iz prošlosti bilo moguće gledati samo populizam.

One koji su ih svojim destruktivnim djelovanjem izlagali neprincipijelnim pritiscima pozvao je da budu svjesni ovog trenutka i da se priključe priči koja u kratkom roku BiH može donijeti stabilnost i prosperitet.

Konaković je ocijenio da je zaključak Evropskog vijeća izuzetno povoljan za BiH jer navodi da će relevantni koraci koje treba napraviti otvoriti prostor za brzi pregovarački okvir i paralelno s tim pristup fondovima.