Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik Naše stranke

Forto: Moramo stotine zakona usvajati u narednom periodu

edin forto
Foto: Fena

“Mi smo koalicija – Trojka, mi radimo za Bosnu i Hercegovinu”, potcrtao je predsjednik NS-a na zajedničkoj pres-konferenciji predsjednika stranaka Trojke

Predsjednik Naše stranke (NS) Edin Forto izjavio je danas u Sarajevu kako se od Bosne i Hercegovine u narednih par mjeseci očekuje politički iskorak i donošenje dodatnih zakona, a da bi se kreirao i usvojio pregovarački okvir, pristupilo planu rasta i otključali fondovi, te, napokon, počeli screening proces koji suštinski znači početak pregovora s Evropskom unijom (EU).

Forto je u prvom zajedničkom obraćanju predstavnika Trojke nakon što je BiH dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s EU, konstatirao kako je slavlje tim povodom završeno te da, bez obzira na sve eventualne izazove na tom putu, Trojka neće odustati.

-Mi smo koalicija – Trojka, mi radimo za Bosnu i Hercegovinu – potcrtao je predsjednik NS-a na zajedničkoj pres-konferenciji predsjednika stranaka Trojke, navodeći kako je napokon zauzet evropski kurs koji je međunarodno ovjeren.

Istovremeno, čestitao je svim građanima BiH, napominjući kako je BiH otvorila evropsku perspektivu iz koje nikada ne smije izaći te da to, između ostalog, podrazumijeva da bh. predstavnici sjede za istim stolom i glasaju ravnopravno s najjačim državama u Evropi.

-To je naš cilj i za to radimo. Samo u sektoru transporta usklađivanje našeg zakonodavstva s pravnom stečevinom EU zahtijevat će da Vijeće ministara BiH, Parlament BiH, odnosno njegova oba doma, entitetske vlade i svi nivoi vlasti koji budu učestvovali u tom procesu, usvoje 1.400 zakona, podzakonskih akata, odluka… – kazao je Forto.

Referirajući se u tom kontekstu, podsjetio je kako se, prema ocjenama stručnjaka, radi o 100.000 stranica gusto kucanog teksta pravne stečevine.

-Mi moramo stotine zakona usvajati u narednom periodu, poručio je Forto, ilustrirajući obim obaveza koje stoje pred Bosnom i Hercegovinom.

Odgovarajući na novinarske upite u vezi s bh. evropskim putem, Forto je istaknuo spremnost da se učini sve kako bi se napravili ključni koraci, te pozvao partnere u vlasti na dodatni angažman na tom planu.

Podsjetio je u tom kontekstu kako je potrebno prioritetno usvojiti amandmane na Zakon o VSTV-u BiH (što je već usvojeno), usvojiti novi Zakon o VSTV-u BiH, usvojiti Zakon o sprječavanju sukoba interesa (usvojen), poduzeti ključne korake na planu jačanja borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, te ključne korake za koordinaciju upravljanja državnom granicom (Frontex), kao i zabraniti torturu (zabranjeno), te garantovati slobodu izražavanja i nezavisnost medija i osigurati funkcioniranje mehanizma koordinacije.