Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

regionalni skup

Konaković pozvao i Izetbegovića na “regionalni skup Bošnjaka”, stigao ekspresan odgovor

elmedin konaković
Foto: Delo/Fena

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović odbio je poziv skupu “Položaj i status Bošnjaka u regiji” kojeg organizuje lider NiP-a Elmedin Konaković, a javno je objavio i svoje razloge za takvu odluku

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik NiP-a, potvrdio je da će 12. aprila biti održan sastanak političkih predstavnika Bošnjaka cijelog regiona. Također je istakao da je sastanak dogovoren i prije nego se pojavila informacija o “Vaskršnjem saboru” kojeg organizuje Aleksandar Vučić.

“Sastanak predstavnika Bošnjaka regiona nije moja ideja. Takav skup su predložili Bošnjaci koji Bosnu i Hecegovinu smatraju svojom maticom i od političkog Sarajeva očekuju da ih sve zajedno okupi, a žive i politikom se bave u drugim zemljama regiona. Neki od njih se žestoko ne slažu oko različitih političkih pitanja, a jedinstveni su oko ovog i spremni da na sastanku u Sarajevu sjede jedni do drugih”, napisao je jutros Konaković.

Istakao je da ovaj skup nije nikakav odgovor skupu koji se planira u Srbiji, a iza kojeg stoji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Mnogo je važnih identitetskih pitanja. Jezik, religija, tradicija, kultura, obrazovanje, historija i još neke. EU integracije su naš zajednički cilj. Zajedničko političko djelovanje izabranih parlamentaraca jedna je od ideja koje su predložene od kolega. Sve su to teme koje smo dogovorili na iftaru u Podgorici gdje je većina predstavnika stranaka već sjedila za istim stolom. Sve isto sam čuo i na iftaru u Zagrebu. Stranke koje su pozvane se značajno bave etničkim pravima unutar sekularnih sistema, zagovaraju naravno gradjansko, al’ veliku važnost daju etničkim identitetima.”

Kaže da su svi dobrodošli

Kaže i da je razgovarao sa kolegama koje dolaze sa lijevog i liberalnog političkog spektra i svi koji misle da pripadaju ovom skupu više su nego dobrodošli.

“Na sastanak smo pozvali svoje ljute političke rivale jer i mi iz Sarajeva po ovom pitanju moramo pokazati jedinstvo i ozbiljnost. Dugo je na ovim prostorima skup Bošnjaka regiona na jednom mjestu tabu tema, zabranjeno je o njoj i razmišljati. Pojave se i domaći klovnovi koji takav skup razbijaju zbog sitnih interesa svojih stranaka, ega ili možda čak zbog interesa službi drugih zemalja za koje su godinama radili, a možda još uvijek rade?

Niko od nas na ovom događaju nema pravo skupljati političke poene.”

Naglašava da je spreman na tom sastanku sjesti rame uz rame sa najljućim političkim rivalima.

“Spreman sam na tom sastanku sjesti na kraj stola, stati na začelje kolone, a isto sam tako spreman da se na tom skupu prvi obraća i u pročelju stola sjedi predsjednik SDA BiH, stranke koja ima najveći broj glasova od svih stranaka u regionu. Spreman sam unijeti stolice onima koji će na njih sjesti, al’ takav sastanak se napokon mora desiti. Bošnjaci regiona su politički narod, ogromnog potencijala. Vrijeme je da se taj potencijal usmjeri i artikuliše, a saradnja među nama značajno unaprijedi. Zbog našeg naroda, zbog naše djece, naše bolne historije i naše svijetle budućnosti.”

Na spisku pozvanih učesnika su: Ervin Ibrahimović, predsjednik Bošnjačke stranke (Crna Gora), Usame Zukorlić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja (Srbija), Sulejman Ugljanin, predsjednik SDA Sandžaka, predsjednik SDP Srbija Rasim Ljajić, Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (Hrvatska), Munir Kolašinac, predsjednik Bošnjačkog demokratskog saveza Makedonije, Mirzet Džogović, predsjednik Bošnjačke stranke Kosova, Emilija Redžepi, predsjednica Nove demokratske stranke Kosova, Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a, Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH, Šemsudin Mehmedović, predsjednik stranke Naprijed, Sevlid Hurtić, predsjednik BH Zeleni, Bayram Akgul i predsjednik Poslovnog savjeta Turske i Crne.

Izetbegović odbio Konakovićev poziv i objavio razloge zbog kojih ne dolazi na skup

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović odbio je poziv skupu “Položaj i status Bošnjaka u regiji” kojeg organizuje lider NiP-a Elmedin Konaković, a javno je objavio i svoje razloge za takvu odluku.

izetbegovic predsjednistvo sda
FOTO: Fena

“Primio sam poziv Elmedina Konakovića za ‘radni ručak’ o ‘položaju i statusu Bošnjaka u regiji’. Pozivu se, naravno, neću odazvati. Niz je razloga za to, a navest ću samo neke od njih”, napisao je lider SDA u uvodu.

“Osnovni razlog je Konakovićeva vodeća uloga u grupaciji stranaka koja je zbog vlastitih interesa pogazila izbornu volju Bošnjaka, njihovo dostojanstvo i nacionalni interes. Konakovićevu fotelju su Bošnjaci i drugi bosanski patrioti platili nedopustivim ustupcima i predajom niza vitalno važnih pozicija u državnim i federalnim institucijama i javnim preduzećima. Po njegovoj pameti Bošnjake u Bosni i Hercegovini predstavlja politička manjina spremna da proda vlastito dostojanstvo i snishodljivo ispunjava zahtjeve političkih predstavnika Srba i Hrvata, što mu oduzima legitimitet da uopće govori o statusu Bošnjaka.”

Izetbegoviću je čudan i sastav osoba kojima je upućen poziv.

“Nije pozvan član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bošnjak, potpredsjednik Federacije BiH Bošnjak, premijer Federacije BiH Bošnjak – bez obzira što je nametnut, a istovremeno je poziv upućen predsjednicima nekih neparlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini, koje su potpuno irelevantne.”

Kaže da se o statusu Bošnjaka ne može razgovarati bez njihovih političkih predstavnika u institucijama.

“Saradnju sa predstavnicima Bošnjaka u državama regije su imali i imaju svi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine izabrani iz reda bošnjačkog naroda, te je u tom smislu Konakovićeva inicijativa – višak i pokušaj njegovog samonametanja i samopromocije.”

Kaže i da SDA, kao najveća stranka u Bosni i Hercegovini za koju pretežno glasaju Bošnjaci, održava redovne kontakte i ima saradnju sa većinom političkih predstavnika Bošnjaka u regiji.

“Nastavićemo to da činimo i da im pružamo podršku u ostvarivanju interesa Bošnjaka u državama u kojima oni žive. Za to nam nije potreban posrednik, pogotovo ne u Konakovićevom liku i djelu. Na kraju, smatram da nije uputno da imam bilo kakve kontakte s Konakovićem dok se ne razriješe vrlo ozbiljne optužbe koje se odnose na njegove veze sa narko-kartelom dokumentivane u Sky-aplikaciji.”

Tema sastanka je “Položaj i status Bošnjaka u regiji”.