Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

svečanost

U Vijećnici održana svečana sjednica i dodijeljena priznanja povodom Dana grada Sarajeva

šestoaprilske nagrade
FOTO. Fena

Nagradu “Graham Bamford”, nazvanu po Britancu koji se spalio u Londonu 1993. godine zbog nedovoljnog angažmana međunarodne zajednice u BiH, a koja se dodjeljuje za izuzetnu hrabrost, solidarnost, humanist i altruizam, dobila je civilna aktivistkinja Senida Karović

Dodjelom šestoaprilskih priznanja i nagrada, uz bogat kulturno-umjetnički program, danas je u Vijećnici održana Svečana sjednica povodom 6. aprila – Dana grada Sarajeva.

Sjednicu je otvorio predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Jasmin Ademović, a zatim se obratila gradonačelnica Benjamina Karić, koja je u svom obraćanju istaknula da se svake godine Sarajevo prisjeti svojih simbola i vrijednosti, te vremena kada su najbolji sinovi Sarajeva oslobodili grad od fašizma.

– Svake godine inspirirani slavnom, slobodarskom prošlosti najzaslužnijim građanima dodijelimo šestoaprilska priznanja. Nastavljamo naš evropski put u čijim smo njedrima nekada bili, pa se zaista vraćamo samo sebi. Naša sudbina je da spajamo, a ne da razvajamo, slobodno, dostojanstveno i časno. Šestoparilske nagrade poručuju da je naša sloboda neuništiva. April u Sarajevu je naša metafora zajedništva i multikulturalnosti – kazala je Karić u svom govoru.

U okviru manifestacije predstavljeni su brojni projekti koji su u proteklom period urađeni u Gradu Sarajevu, počev od obnove brojnih fasada, preko izgradnje i obnove dječijih igrališta, rekonstrukcije vrtića, izgradnje biciklističkih staza, pa do uređenja korita rijeke Miljacke, stipendiranja sudenata, obilježavanja 40. godišnjice od Olimpijade i brojnih drugih projekata.

Dodijeljena priznanja

Na svečanoj sjednici povodom Dana grada Sarajeva dodijeljena su šestoaprilska priznanja, a dobitnica pojedinačne Šestoaprilske nagrade je akademkinja i profesorica Branislava Peruničić, dok je kolektivna nagrada pripala Udruženju žena oboljelih i liječenih od karcinoma dojke “Renesansa“.

“Sarajevsku pahuljicu”, nagradu namijenjenu osobama do 30 godina starosti, dobili su umjetnička klizačica Ada Korić, karatist Dan Gračić i džudistkinja Farah Ličina.

Nagradu “Graham Bamford”, nazvanu po Britancu koji se spalio u Londonu 1993. godine zbog nedovoljnog angažmana međunarodne zajednice u BiH, a koja se dodjeljuje za izuzetnu hrabrost, solidarnost, humanist i altruizam, dobila je civilna aktivistkinja Senida Karović. Karović se snažno zalaže za izgradnju spomenika svim civilnim žrtvama rata 1993 – 95.

Plaketu Grada Sarajeva, za polularizaciju tradicije i sevdalinke dobili su privrednik i istraživač sevdalinke Muhamed Žero, te privrednik i humanitarac Hajriz Brčvak.