Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

lider NiP-a

Konaković: Predložen sam za ministra vanjskih poslova BiH

elmedin konakovic – fena (1)
Elmedin Konaković

Konaković vjeruje da će budžet biti usvojen, te da su poljoprivreda i zaštita domaće proizvodnje pri vrhu prioriteta Naroda i Pravde

Lider Naroda i Pravde Elmedin Konaković potvrdio je da će biti predložen za ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

On je istaknuo da je procedura u toku, a potom uputio kritiku na rad Vlade FBiH u tehničkom mandatu.

– Rad Vlade FBiH u tehničkom mandatu je neozbiljan. Dostavljaju nam materijal u kratkim rokovima o kojem je trebalo raspravljati barem dva mjeseca. Radi se o usaglašavanju i povećanju penzija koje je bitno za penzionere – kazao je Konaković.

Vjeruje da će budžet biti usvojen, te da su poljoprivreda i zaštita domaće proizvodnje pri vrhu prioriteta Naroda i Pravde.

– Učinit ćemo sve da zaštitimo tu industriju koja je pod udarom politika, vidjet ćemo koliko novca za to možemo usvojiti nakon usvajanja budžeta – naveo je lide NiP-a Konaković.

Još malo i popunjeno

Novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je u pripremi, ali još nije potpun. Predsjedavajuća Borjana Krišto dostavila je imena Državnoj agenciji za istrage i zaštitu na sigurnosnu provjeru.

Raspodjela pozicija, dogovori i predlaganja su pri kraju, no baš u posljednjim redovima kandidatske liste, prvo preokret, pa zaplet. Predlaganje, pa povlačenje.

SNSD-ov Denis Šulić bio je kandidat za čelnika Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, ali je zbog negodovanja koalicionih partnera iz Osmorke odustao.

No, kad su se jedna vrata zatvorila druga su se otvorila. Nakon odustajanja, u ponudi je ponovo ministarska fotelja, ali drugi resor – Ministarstvo trgovine i turizma RS-a. Istina, u toj fotelji već sjedi Sevlid Hurtić, ali se špekuliše da bi Hurtić entitetsku uskoro mogao zamijeniti onom državnom. U tom slučaju, Šulić bi imao gdje sjesti. Ali, dok on ne želi komentirati te glasine, Hurtić o kandidaturi kaže nije obaviješten.

Dok traju političke igre u RS-u oko borbe za mandat više, sigurno je ko je na korak do Vijeća ministra. Odnosno, čija su imena već u SIPA-i na provjeri. Među njima Zoran Tegeltija za ministra finansija, Staša Košarac ponovo za vanjsku trgovinu i ekonomiju, te Nenad Nešić za čelnika Ministarstva sigurnosti. HDZ-ov prijedlog za ministra pravde je Davor Bunoza, dok je za ministricu civilnih poslova predložena Dubravka Bošnjak. Da provjeri ova imena SIPA ima rok od 30 dana, nakon čega bi trebao biti kompletiran novi saziv Vijeća ministara.