Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rijad

Konaković s Blinkenom: Ohrabruje činjenica da su SAD ponovo u tolikoj mjeri posvećene BiH

Foto: Fena
Elmedin Konaković sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom

“Na zvaničnom ručku sam sjedio do sekretara Blinkena i ministra Faisala i u nekih sat vremena ugodnog razgovara razmijenili smo informacije koje su za nas jako bitne”, rekao je šef bh. diplomatije

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izrazio je zadovoljstvo zbog učešća na ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a, ali i rezultatima bilateralnih razgovora koje je imao u glavnom gradu Saudijske Arabije.

-BiH je i ovdje pokazala svoju punu opredijeljenost da unutar globalne koalicije nastavi borbu protiv svih oblika terorizma. Prezentirali smo konkretne rezultate našeg rada i sve ono što se u BiH događa po ovom pitanju, izjavio je Konaković za Fenu.

Ključni međunarodni partner

Dodaje kako je na najbolji način iskorištena prilika da se razgovara s domaćinima konferencije, a to su američki državni sekretar Antony Blinken i saudijski ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan Al Saud, kao i s brojnim drugim visokopozicionim zvaničnicima iz najuticajnijih država svijeta.

-Na zvaničnom ručku sam sjedio do sekretara Blinkena i ministra Faisala i u nekih sat vremena ugodnog razgovara razmijenili smo informacije koje su za nas jako bitne. Važno nam je da te informacije dođu na prave adrese i budu interpretirane na pravi način. Još jednom smo dobili potvrdu da su Sjedinjene Države posvećene procesima u BiH i da su naš ključni međunarodni partner, da znaju šta se događa u BiH i da čvrsto stoje uz suverenitet BiH i njen evropski i evroatlantski put, istakao je šef bh. diplomatije.

Zadržati BiH u fokusu

On kaže da je i ovaj skup iskorišten kako bi se uradile velike stvari za BiH i njenu diplomatiju koja se sad, kako ističe Konaković, snažno reafirmiše i nadoknađuje neke propuste iz prethodnog perioda.

-Primjećujem jedan ogroman prostor u kojem BiH nije bilo, a onda su taj prostor popunjavali neki drugi koji baš i ne vole BiH onoliko koliko je mi volimo. Dolazak na ovakve događaje postaje naša standardna rutina i zaista se trudimo zadržati BiH u fokusu na međunarodnoj sceni, tamo gdje joj je i mjesto, ističe on.

Govoreći o razgovoru sa sekretarom Blinkenom, Konaković kaže da je on do detalja upoznat o svemu što se u BiH događa kada je u pitanju globalna borba protiv terorizma i mjerama koje poduzimamo kako bi spriječili sve oblike terorizma i dali svoj doprinos u borbi protiv ISIL-a.

-Tu ima i konkretnih rezultata i ja sa zadovoljstvom mogu kazati da mi od 2015. godine nismo imali zabilježen odlazak naših državljana na strana ratišta, što potvrđuje da su neke stvari rađene korektno i konkretno u granicama naših mogućnosti. Naravno, impresivno je koliko SAD prate i sve druge procese u BiH. Vidi se to i po tvitovima, reakcijama sekretara Blinkena na neke događaje u BiH. Ohrabruje činjenica da je Amerika ponovo u tolikoj mjeri posvećena BiH, uz sve probleme koje kao najveća svjetska sila ima, kaže ministar Konaković.

Serija novih diplomatskih aktivnosti

Već za narednu sedmicu ministar vanjskih poslova BiH najavljuje seriju novih diplomatskih aktivnosti.

-Putujemo u London, gdje imamo niz važnih razgovora. Potom idemo u Berlin, gdje nas 16. juna očekuje zvanični susret s ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock, a nakon te posjete slijedi i zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske. Već 22. juna sam u zvaničnoj posjeti Sloveniji, gdje će mi biti domaćin biti kolegica Tanja Fajon. Dakle, to je nastavak jednog dinamičnog procesa u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, koji smo nametnuli i reafirmisali BiH na međunarodnoj sceni. Sretan sam što se rezultati tog rada već vide, zaključio je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković u razgovoru za Fenu.