Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turska

Konaković s Fidanom: Ratne slike iz BiH nisu bile dovoljne da svijet izvuče pouku

konakovic
Foto: Anadolija/Fena

Konaković je nakon sastanka delegacija izjavio da obim razmjene između BiH i Turske može biti bolji, ali je ukazao na to da je posljednja godina bila najbolja u istoriji međusobnih odnosa

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je, u četvrtak u Ankari, s turskim kolegom Hakanom Fidanom o dešavanjima na zapadnom Balkanu i u Pojasu Gaze kao i o bilateralnim odnosima dviju zemalja, javlja agencija Anadolija.

Konaković je nakon sastanka delegacija izjavio da obim razmjene između BiH i Turske može biti bolji, ali je ukazao na to da je posljednja godina bila najbolja u istoriji međusobnih odnosa.

Nova prilika za BiH

-Obim naše razmjene može biti bolji, ali je dobra vijest da raste i da je posljednja godina bila najbolja u istoriji naših odnosa i nadam se da ćemo tim tempom nastaviti. Naši putevi, osim što su vezani historijski, tradicijski, bratski i prijateljski, sigurno trebaju i moraju još više biti vezani ekonomijom – naglasio je Konaković.

Dodao je da je informisao turskog kolegu o novoj prilici koja se pružila BiH, u kontekstu evropskih integracija i o naporima koji su poduzeti da bi se “isporučile reforme koje se od BiH traže”. Istakao je i da je BiH, u posljednjih godinu dana, ostvarila možda najveći napredak prema evropskim integracijama.

Kazao je da su se, tokom razgovora, dotakli i aktuelne situacije u Gazi, koja se suočava sa nemilosrdnim napadima izraelskih snaga.

-Ja sam neko ko je učesnik odbrane BiH, proveo sam četiri godine braneći svoju domovinu. Slike koje danas gledate u Gazi, prije samo 30 godina unazad, gledali smo u BiH gdje je u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija počinjen genocid zbog inertnosti svjetske i međunarodne zajednice. Međutim, nažalost, te slike nisu bile dovoljne da svijet izvuče pouku i danas se ponavljaju na prostoru Ukrajine i Gaze – rekao je Konaković.

Izrazio je nadu da će, veliki međunarodni igrači, brzo reagovati i zaustaviti stradanja u Gazi i krenuti u pravcu rješavanja koje se zove dvije države.

Sigurnost regiona prioritetno pitanje

Konaković je zahvalio Fidanu za tursku posvećenost zapadnom Balkanu, za utjecaj ne samo u BiH, nego u cijelom regionu.

-Za nas je regionalna stabilnost jedan od najvažnijih prioriteta, u smislu naše vanjske politike. Obišao sam cijeli region, razgovarao s liderima u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji. Za nas je to, iz aspekta stabilnosti i sigurnosti, jedno od prioritetnih pitanja – kazao je Konaković.

Ministar vanjskih poslova BiH osvrnuo se i na infrastrukturne projekte, a kao najvažniji izdvojio izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo čiju realizaciju je podržala Turska, odnosno njen predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

-Veoma mi je bitno, a razgovarao sam s Vučićem (Aleksandar, op.a.) i Dodikom (Milorad, op.a.) o tom projektu, da dodamo jedan dio trase koji ide preko Goražda ka Sandžaku i tako da povežemo dijelove Balkana koji takođe imaju historijske i tradicionalne odnose. Imamo saglasnost srbijanskog predsjednika i predsjednika bh. entiteta i nadam se da ćemo sad punim jedrima krenuti u realizaciju i tog velikog i značajnog projekta – rekao je Konaković.

Na kraju je poručio da postoji prostor za razvoj saradnje u oblasti energije, vojne industrije, turizma između BiH i Turske.

Turska podržava suverenitet BiH

Ministar vanjskih poslova Turske Hakan Fidan izjavio je, na konferenciji za medije nakon susreta sa ministrom Konakovićem, da njegova zemlja podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, te da secesionistička retorika i djelovanje ne koristi nikome i na štetu je svih građana Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu.

Ministar Fidan je dodao kako pitanja u BiH trebaju rješavati domaći političari pregovorima i dijalogom, bez vanjskih intervencija.

Ministar Fidan je konstatovao dobre odnose Turske i Bosne i Hercegovine, naglašavajući da su obje strane saglasne da postoji prostor za jačanje odnosa i saradnje.

Napominjući da je trgovinska razmjena Turske i BiH dosegla iznos od milijardu dolara, Fidan je podvukao kako taj iznos treba biti povećan na nivo koji odražava stvarni potencijal dvije zemlje.

Jedna od tema bila je i borba protiv terorističke organizacije FETO, a Fidan je naglasio kako je tokom susreta kolegi Konakoviću prenio da Turske u kontekstu borbe protiv FETO-a od Bosne i Hercegovine očekuje snažniju saradnju i konkretnije korake.

“BiH je ključna država na Balkanu

-Bosna i Hercegovina je ključna država na Balkanu. Mir i stabilnost Bosne i Hercegovine važni su za sve zemlje u regiji. Turska je među zemljama s najvećim brojem vojnika u međunarodnoj vojnoj misiji zaduženoj za očuvanje mira u BiH. Osim toga, naši ostali doprinosi u oblasti odbrane nastavit će se i u narednom razdoblju – rekao je Fidan, napominjući kako njegova zemlja pitanjima u Bosni i Hercegovini pristupa s iskrenim i konstruktivnim stavom iz objektivne perspektive.

Ministar Fidan je dodao kako pitanja u BiH trebaju rješavati domaći političari pregovorima i dijalogom, bez vanjskih intervencija.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković boravit će u službenoj posjeti Republici Turskoj do 17. novembra.

Tokom boravka u Ankari, Konaković će se sastati s predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Numanom Kurtulmusom i predsjednikom Međuparlamentarne grupe prijateljstva između Bosne i Hercegovine i Republike Turske Refikom Ozenom. Planirana je i posjeta Konakovića Mauzoleju Mustafe Kemala Ataturka gdje će se upisati u Knjigu posjetilaca, kao i posjeta Spomeniku žrtava 15. jula u kompleksu Velike narodne skupštine Republike Turske.