Konaković: S ovom upravom ViK-a se ne mogu riješiti problemi

elmedin konakovic aa

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je na hitnoj sjednici kantonalne skupštine o problemu vodosnabdijevanja da su veliki problemi u KJKP Vodovod i kanalizacija rješivi, ali je stava da se to ne može postići s trenutnom upravom preduzeća.

Naveo je da je 75 posto gubitaka vode na mreži zbog curenja i nelegalne potrošnje u kojoj se manipulira mjeračima.

Kantonalni premijer je konstatirao da redukcije vode u KS-u traju 13 godina te da je to jedini segment u kojem prije nije ulagano, ali da ova vlada nastoji riješiti problem.

– Odgovorno tvrdim da bi s ovom upravom ViK-a to bilo bacanje novca – smatra Konaković, istaknuvši da od novog menadžmenta ViK-a koji bi trebao biti imenovan u narednih 15 do 30 dana očekuje mnogo u rješavanju problema.

Ustvrdio je da je u ViK-u bilo korupcije, krađe vodovodnih cijevi i materijala, da su to tone cijevi te da je antikorupcioni tim sve to dokumentirao i materijal proslijedio Kantonalnom tužilaštvu.

– Imamo obavezu, dužnost, uraditi sve što je moguće da se riješi problem te je potrebno da se definiraju prioriteti u kojima se investira novac – izjavio je Konaković.