Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konaković se obratio okupljenim pred Vladom KS: Bitni su nam stavovi građana

konakovic2

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković izašao je, nakon završenog radnog vremena, pred okupljene građane ispred zgrade Vlade KS-a poručivši da “ako većina građana misli da ova Vlada ne radi dobro i on i svako na ovom mjestu treba da ode”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ova vlada između vaših zahtjeva i naših ovlaštenja radi onoliko koliko je to moguće. Vrlo nam je bitan stav građana i sviju vas koji ste danas došli. Ako želite neku delegaciju koja bi trebala sa nama razgovarati slobodno napravite tim, izaberite termin i dođite”, istakao je Konaković.

Odgovarajući na pitanje jednog od građana koji su došli danas pred zgradu Vlade o tome zašto je policija trebalo toliko da se uhapsi Sanjin Sefić, Konaković je istakao je da su isto to pitali.

konakovic1

“Morate znati da mi to ne smijemo pitati komesara, to je operativni rad policije na terenu u koji Vlada ni premijer ne smije ulaziti. Ako većina građana misli da ova Vlada ne radi dobro i ja i svako na ovom mjestu treba da ode”, pojasnio je Konaković.

Nakon odlaska Konakovića okupljeni građani su se počeli razilaziti.

U danas uručenim zahtjevima građani podsjećaju kantonalne institucije vlasti šta su im zadaci i obaveze, a na adrese preostalih institucija u BiH iste zahtjeve će poslati u narednim danima.

“Sarajevo, kao i cijela zemlja, po ko zna koji put žale za žrtvama terora na gradskim cestama, a vlasti izbjegavaju odgovornost, kako za ovaj slučaj tako i za poboljšanje cjelokupne bezbjednosne situacije u Kantonu Sarajevo”, navedeno je u zahtjevima.

konakovic

Među zahtjevima nalazi se i onaj o neopozivoj ostavci premijera Kantona Sarajevo i ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, o smjeni komesara policije KS-a, načelnika Sektora uniformisane policije KS, komandira Jedinice za saobraćaj KS i glasnogovornika MUP-a KS.

Također, istaknut je i zahtjev za hitnu tematsku sjednicu Skupštine KS-a o bezbjednosti, s ciljem formulisanja preporuka na osnovu kojih će Vlada KS donijeti hitan paket konkretnih mjera za značajno poboljšanje sigurnosne situacije.

Među zahjevima je i onaj o utvrđivanju i javnom obznanjivanju odgovornosti Tužilaštva Kantona Sarajevo u ovom i drugim sličnim slučajevima koji prolaze bez adekvatne ili čak bilo kakve kazne.

Od predstavnika iz Kantona Sarajevo u institucijama Federacije BiH i zvaničnika u institucijama države BiH, kako je navedeo u zahtjevima objavljenim uz najavu skupa, traži se pokretanje postupka izmjene krivičnih zakona i drugih relevantnih zakonskih propisa u cilju adekvatnog kažnjavanja počinilaca saobraćajnih nesreća.

konakovic3

Stotinjak građana Sarajeva okupilo se danas, drugi put u posljednja dva dana, ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo (KS) kako bi iskazali nezadoviljstvo sigurnosnom situacijom.

Pogibija dvije studentice u Sarajevu u ponedjeljak, 10. oktobra, koje su pregažene na pješačkom prelazu kod Zemaljskog muzeja BiH, pri čemu je počinilac pobjegao sa mjesta udesa, a potom prebjegao u Srbiju, izazvala je reakciju bh. građana koji žele efikasniji rad policijskih snaga.