reakcije

Konaković se oglasio nakon smjene Sebije Izetbegović: “Nema nedodirljivih”

elmedin konakovic pismo hamasa
Foto: Fena
Elmedin Konaković

Neću sad o šteti koju je napravila na Medicinskom fakultetu, jer doktori koje je s KCUS-a tjerala po automatizmu nisu mogli predavati studentima

Ministar vanjskih poslova i lider NiP-a Elmedin Konaković oglasio se na Facebooku povodom smjene Sebije Izetbegović sa čela KCUS-a.

– Niko bolje o razlozima za smjenu Sebije Izetbegović nije govorio od nje same.

Jučer je u reakciji na smjenu sama objasnila zašto je trebalo da ode i mnogo ranije.

“Broj usluga drastično smanjen”

Kaže da je vraćala dugove, povećala plate i popravila poslovanje.

Ni jedna jedina riječ o zdravstvenim uslugama, novim programima, edukaciji kadra, usavršavanju, dakle, nijedna riječ o postignućima u zdravstvu. Nije to ni mogla pisati jer takvih postignuća nije bilo.

Broj usluga drastično smanjen, mnogo dobrih ljekara protjerano s KCUS-a, nekoliko klinika zatvoreno, a na usavršavanje su oni hrabriji išli krišom i sve finansirali svojim novcem.

Novac kojim se hvali posebna je priča. Novac je dobijala iz državnih kasa, dominantno iz ZZO KS, tranše su drastično rasle otkad je ona na čelu KCUS-a. Neka nam pokaže sopstvene prihode od usluga i novac koji je došao iz drugih izvora. Toga, naravno, nema.

“Platu je povećala Vlada KS”

100 miliona KM iznosila je tranša ZZO doznačena KCUS-u 2015. godine, a 148,5 miliona KM doznačeno je 2022. godine.

Gotovo 50 miliona KM godišnje dobijali su više od prethodnika u vrijeme mandata Sebije I.

Kaže da je povećala plate, a svaki put kad bi Vlada KS potpisivala kolektivne ugovore sa zdravstvenim radnicima opet bi ZZO doznačio KCUS-u više novca za plate, onoliko koliko je potrebno. Godine 2016., ZZO je doznačio KCUS-u za plate 64,1 milion KM, a 2022. godine 99,7 miliona KM. Platu je povećavala Vlada Kantona Sarajevo.

Vlada FBiH s Novalićem na čelu “onako” je dodjeljivala novac KCUS-u nekoliko puta, sve dok su neke druge zdravstvene ustanove kojima je pomoć potrebna zaboravljane.

Jednom je prilikom suprug bivše direktorice dobro rekao, ima veze i može biti direktorica.

Pokazala je da ima veze u BiH, jer je novac dolazio šakom i kapom sa svih nivoa vlasti. Veze u inostranstvu baš i nije dokazala.

Neću sad o šteti koju je napravila na Medicinskom fakultetu, jer doktori koje je s KCUS-a tjerala po automatizmu nisu mogli predavati studentima.

Prava zavjera

Na Medicinskom fakultetu koji je apsolutno kontrolisala godinama, al’ eto, neko je uspio da “ukrade” njene diplome i trajno su nestale, duplikata nema, arhive su uništene, a nema ni svjedoka, prava zavjera.

Doktora manje, usluga manje, klinika manje, edukacije manje (ništa), novca iz državne kase mnogo, mnogo više.

Priča o promjeni komisija u slučaju ubistva Dženana Memića, priča o odbijanju liječenja malene Nadin, priče anesteziologa koji su pobjegli s KCUS-a, priča o respiratorima i još neke priče, poseban su dio.

Zbog svega navedenog ovo nije obična smjena.

Laž i strah obilježili su period u kojem je bivša direktorica upravljala Kliničkim centrom. Pad koji tiho, u sebi, slavi i veliki broj SDA-ovaca koji su s nama djelili svoja iskustva. Pravda koja uvijek stigne, nekad brže, a nekad sporije. Pritisak i napadi kroz koje smo prošli zbog ove borbe su zanemarivi zbog činjenice koja je u cijeloj priči najvažnija.

Nema nedodirljivih – napisao je Konaković.

Niko bolje o razlozima za smjenu Sebije Izetbegović nije govorio od nje same. Jučer je u reakciji na smjenu sama…

Posted by Elmedin Konakovic on Tuesday, November 28, 2023