Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odbacio optužbe

Konaković: Sram vas bilo ministrice, spreman sam ići na poligraf

elmedin-konakovic334

“Jesam vršio pritisak, i na svakog ću narednog vršiti pritisak, jer se mora izmijeniti dio Zakona o visokom obrazovanju za koji se suosjećam krivim”, rekao je Konaković

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković odgovorio je ministrici obrazovanja i nauke u ostavci Zinete Bogunić, nakon teških optužbi koje je iznijela na njegov račun.

On je odbacio optužbe Bogunić da je vršio pritisak na nju za kupovinu IT platforme osnovna.ba za pola miliona KM bez javnog poziva, jer je takvo što, tvrdi, “nemoguće po zakonu”.

“Spreman sam na poligraf, na dokazivanje, i ako treba idemo do suda. Sram vas bilo ministrice Bogunić. Ja nisam glup čovjek da kažem ‘dajte njima posao’, a za posao od 500.000 konvertibilnih maraka”, rekao je Konaković.

Konaković je poručio ministrici u ostavci da je pročitala “obični pamflet”. Potvrdio je da je tačno što je rekla da “ili neka spusti zakon ili neka leti“.

Konaković je nakon toga optužio Bogunić da je u slučaju Zakona o visokom obrazovanju KS “stala na stranu direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović u slučaju imenovanja dekanese Medicinskog fakulteta UNSA.

“Jesam vršio pritisak, i na svakog ću narednog vršiti pritisak, jer se mora izmijeniti dio Zakona o visokom obrazovanju za koji se suosjećam krivim. Insinuacije su da neko nije želio uvrstiti vašu ostavku na dnevni red, jer ste je podnijeli 19. jula, a sjednica Vlada zakazana je za 24. juli. Nije bilo moguće je uvrstiti, jer je morao zasjedati i Kolegij”, ustvrdio je Konaković.

Kazao je i da mu je “ministrica zadala najniži udarac, da je njen današnji performans najniži oblik ljudskosti, iako joj je on vjerovao s obzirom da su mu neki ljudi rekli da je karakterna i poštena osoba“.

“To što pričate o savjetniku, nije novopazarski dekan, već je bio pomoćnik u Vladi Zorana Đinđića. Sa Refikom Šečibovićem sam jednom se vidio u životu, popio kafu”, rekao je Konaković te dodao:

“Stručne pridike možete mi držati, ali moralne ne možete. Dok sam živ uplitat ću se u sve. Znam ko vam piše ove pamflete, ali sretat ćete me još u ovome gradu. Ovo što je vas navela je laž i netačno je. Pljunuli ste svima nama u lice svojim lažima, a razloge ćemo naknadno otkriti. Fasciniran sam Sebijom Izetbegović kako vas sve navodi da radite kako ona hoće”.