BANJA LUKA

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture RS traži povećanje plata za najmanje 10 odsto

Sindikat obrazovanja nauke i kulture RS

Rok za ispunjenje zahtjeva je 1. januar, a sindikalci traže i izjednačavanje platnih koeficijenata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi s ostalim budžetskim korisnicima u RS

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske zahtjeva od resornih entitetskih institucija da u narednom periodu, a najkasnije od 1. januara svim zaposlenim poveća plate najmanje 10 odsto i da pristupe izjednačavanju platnih koeficijenata s ostalim budžetskim korisnicima u RS , izjavio je danas Dragan Gnjatić, predsjednik ovog sindikata, javlja Anadolu Agency (AA).

Gnjatić je nakon sjednice Izvršnog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS rekao da se zahtjev odnosi na sve kategorije obrazovanja, nauke i kulture.

“Potrebno je istaći i one ljude koji nisu dobili ništa od 1. januara ove godine. Tražimo da oni budu posebno označeni u tome i da dođe do određenih poboljšanja materijalnog i socijalnog statusa svih zaposlenih”, kazao je Gnjatić.

On je rekao da s visokom stručnom spremom zaposleni u osnovnim školama primaju plate od 980 do 1.100 KM, s višom školom 950, a sa srednjom, kao što su nastavnici muzičkog vaspitanja, primaju po 730 KM. Isto toliko primaju i sekretari i računovođe u školama sa srednjom stručnom spremom iako obavljaju poslove diplomiranih pravnika i ekonomista.

“Zahtjevamo od resornog ministarstva da u narednom periodu pripremimo zakone o platama na pošten, korektan i kvalitetan način i da od 1. januara ti zakoni stupe na snagu”, kazao je on.

Ukoliko im zahtjevi ne budu ispunjeni, razmotriće situaciju i doći do najboljih rješenja, uključujući sve vidove sindikalne borbe pa i one radikalne korake.

Predstavnici sindikata izrazili su nezadovoljstvo Pravilnikom o normativima i standardima za finansiranje osnovnih škola, kojim su određenim kategorijama zaposlenih u obrazovanju i kulturi umanjene plate.

Prema riječima Gnjatića, u posljednjim mjesecima resorno ministarstvo ne uključuje predstavnike sindikata pri donošenju zakonskih i podzakonskih akata.

Spornim pravilnikom, sekretarima i računovođama u školama u manjim sredinama plate će biti umanjene za pet i više odsto, ako bude primjenjen.

Gordana Radić, članica republičkog odbora ovog sindikata, istakla je da je povećanje plata izuzetno važno s obzirom na trenutnu situaciju, na tehnološki višak u školama i činjenicu da đaci, odnosno cijele porodice, sve više odlaze u inostranstvo.