Konaković: Turizam velika šansa za razvoj Kantona Sarajevo

elmedin konakovic aa

Sarajevo sada ima svoje komparativne prednosti u granama, prije svega uslužnim, možda više nego proizvodnim i industrijskim te je u ugostiteljstvu i turizmu sigurno broj jedan u BiH i jedna od najbrže rastućih svjetskih destinacija u zadnjih nekoliko godina – ocijenio je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Pred aktualnom Vladom Kantona Sarajevo, koju predvodi Konaković, bilo je velikih izazova, a premijer u godišnjem intervjuu za Fenu rezimira ostvarene rezultate rada, navodeći da je zadovoljan dinamikom rada Vlade i rješavanja prioritetnih problema kao što su vodosnabdijevanje i Gras, a što su bili najveći izazov za Vladu.

Vodosnabdijevanje građana Sarajeva je danas mnogo bolje, iako su na izvorištima količine vode, kako je rekao, manje nego što su bile prošlih godina, ali redukcija nema.

– To ne znači da je problem riješen jer su gubici i dalje enormno veliki, više od 70 procenata. Ali pred nama, ili nekoj narednoj vladi, jeste dugoročni proces u kojem treba u potpunosti stabilizirati vodosnabdijevanje – istakao je on te dodao da će započeti izrada glavnog projekta Crna rijeka, koji će osigurati 5.000 litara u sekundi što je četiri puta više nego što Sarajevo treba.

Problemi u JKP GRAS su premijeru izgledali potpuno neriješivi, ali smatra da imenovanjem novog upravitelja Gras danas “već zrači drugom energijom”. Danas su dugovanja u GRAS-u 680.000 KM, saobraćaju sve autobuske linije, te smanjenjem broja uposlenih za oko 300 ljudi, ima pozitivnih efekata i porast prihoda.

– Da li će to biti dovoljno da ovu firmu koja je bila ‘na aparatima’ i dalje održimo u životu, ne znam, ali bit će dovoljno da je barem restrukturiramo bez nekih velikih potresa, većih otpuštanja ljudi ili drugih ekonomski nepopularnih mjera – naglašava Konaković.

Govoreći o perspektivi Kantona Sarajevo, kaže da činjenice govore da Sarajevo danas nije ono iz 80-tih i 90-tih godina, nikada neće biti neki centar industrijske proizvodnje poput onog kakav je bio Energoinvest ili industrija automobila, “to nam je tržište pobjeglo“.

– Turizam je zaista velika šansa za razvoj Kantona, a potom i razvoj IT sektora koji se brzo razvija bez neke sistemske pomoći države, a mi je sada podupiremo i pomažemo sistemski mnogo više nego što je bio slučaj – kaže kantonalni premijer, ocijenivši da Sarajevo i u drvno-metalskoj industriji ima ogromne potencijale i resurse.

Navodi da je postojao veliki problem kada je u pitanju neusaglašenost obrazovnog sistema koji nije pratio potrebe tržišta rada. U okviru reforme obrazovnog sistema, posebno visokog obrazovanja, kako ističe, Vlada će pružiti priliku da Sarajevo postane regionalni centar za razvoj univerzitetskog turizma, gdje 20.000 stranih studenata može studirati bez ikakvih problema.

Konaković podsjeća da je iz kantonalnog budžeta izdvojeno više od 23 miliona KM, a dominatno će novac biti usmjeren za rekonstrukciju objekata u kojima studenti žive, za plaćanje poreskih dugova Studentskog centra, a dio sredstava će biti posebno namijenjen za plaće uposlenika u obrazovanju.

– Žao mi je nekih stvari koje nismo stigli i nećemo stići u ovom mandatu uraditi, a to je promijeniti sistem koji koči brzinu razvoja Kantona. Ali ako pogledate generalnu, globalnu ocjenu rada ove Vlade, onda zaista ne može niko ništa loše da kaže za ovu vladu – mišljenje je Konakovića.

Obrazložio je to činjenicom da je ova vlada zatekla više od 140 miliona KM deficita, koji je za dvije godine i devet mjeseci smanjen na 58 miliona KM. Zatekli su, kaže, sva komunalna preduzeća u dubiozi, a ove godine samo su dva bila negativna. Novouposlenih je 10.000 ljudi, dok su istovremeno, kako tvrdi, smanjivali javnu upravu. Plaćeno je 20 miliona izvršnih presuda, što je bio teret koji su ostavile prethodne vlade.

Konaković je stava da će ovo će biti najvidljivija godina rada ove vlade i da tek sada dolaze vidljivi rezultati projekata, kao što su rekonstrukcija vodovodne mreže, pokrivenost autobuskih linija, novih vozila MUP-a, sagrađene su tri nove škole, šest njih su rekonstruisane, a još devet novih školskih objekata bit će rekonstruisano do kraja mandata Vlade.

Ističe također da mu kao premijeru nije bilo teško prihvatati dobre ideje ma od kojeg zastupnika, stranke ili ministra dolazile, te da bi za sve građane Kantona i države bilo mnogo bolje da svi političari mnogo više jedni druge respektuju, prihvataju dobre ideje koje dođu iz opozicije, a da opozicija podrži nešto što pozicija predloži.

– Ljudima više ne možemo prodavati maglu. Onoga ko radi u interesu građana podržat ću, onaj ko radi o svom interesu protiv toga ću se boriti ma od koga to da dolazi – zaključio je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković u intervjuu za Fenu.