Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

javio se iz brisela

Konaković: U RS-a nemaju nikakve argumente za drugačije pozicioniranje BiH

konaković
Foto: Screenshot/BHRT

Konaković je kazao da su razmijenjena iskustva kojima bi dinamizirali pristup koji sada ima gradaciju na nekoliko nivoa u tom ekonomskom, ali isto tako i političkom dijelu

Završen je sastanak ministara vanjskih poslova Evropske unije sa ministrima vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana u Briselu.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković kazao je u intervjuu za BHRT nakon sastanka, kako se sastanak održava u momentumu i želji Evropske unije za novi pristup o samom proširenju u kojem bi zemlje Zapadnog Balkana trebale zaista brže nego što smo nekad planirali postati dio ove velike evropske porodice.

Pozitivni utisci sa sastanka

“Akcenat je bio na onome što se na Evropskoj komisiji dešavalo prije nekoliko dana, na preporukama za sve zemlje posebno. Razgovaralo se također o usklađenosti vanjske politike i sigurnosne politike zemalja Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom.”

Konaković je kazao da su razmijenjena iskustva kojima bi dinamizirali pristup koji sada ima gradaciju na nekoliko nivoa u tom ekonomskom, ali isto tako i političkom dijelu.

“Mogu reći da zaista nosim vrlo pozitivne utiske sa ovog sastanka”, kazao je Konaković.

Ministar je kazao kako je odlična stvar to što je austrijski ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg, zajedno sa grupom koja se naziva Prijatelji Zapadnog Balkana, pokrenuo inicijativu čiji je cilj da se smanji uticaj Kine i Rusije u Istočnoj Evropi, a zemlje Balkana bliže povežu sa Evropskom unijom.

“To je jedna super aktivnost koja je prethodila samom sastanku sa ministrima vanjskih poslova Evropske unije, grupa prijatelja Zapadnog Balkana, njih sedam koji su i potpisnici pisma o proširenju i podršci BiH za stvaranje pregovora. Dakle, ministar Šalemberg, ministrica Fajon, ministar Tajani iz Italije, tu je Radman Grlić, Hrvatska, tu su Češka, Slovačka, Grčka. Dakle, zaista jedna ozbiljna, strateška i vrlo važna podrška od strane naših kolega. I evo, i taj novi papir pokazuje da zapravo već postoje neki akcioni planovi definisani na koji način se brže prostor Zapadnog Balkana može integrisati u EU.”

Bh. ekonomija ovisna o EU

Istakao je kako je ekonomija BiH potpuno naslonjena, da ne kažemo ovisna o EU, i izvozno, godišnje oko 18 milijardi konvertibilnih maraka, ako izvozimo, preko 13 milijardi izvozimo u zemlje EU, sa regionom Srbija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, dakle to čini preko 90% izvoza Bosne i Hercegovine.

“A ove zemlje o kojima se govori, Rusija i Kina, čini mi se da tamo je negdje procijenjeno nekih 0,8 ukupnog izvoza, jednako toliko izvozimo u nerazvijene afričke zemlje. Tako da oni koji zagovaraju neko naglo okretanje broda ekonomskog Bosne i Hercegovine, zaista ne misle dobro, evo kolege iz manjeg bh. entiteta, dakle bh. entiteta Republika Srpska, koji zagovaraju ili se pitaju zašto i šta će nama EU, nemaju nikakve argumente da govore o bilo kakvom drugačijem repozicioniranju BiH osim ovog koji nas vodi prema EU. Dakle, ovo je važna, značajna podrška, ovo su argumenti koji govore da bismo se trebali ozbiljno angažovati.”

Naglasio je da nakon onog što je čuo na sastanku, ne treba nam puno i da počnemo i da ubrzamo pregovore sa EU.

“Treba nam još nekoliko stvari koje smo već započeli, i nadam se da će kolege biti hrabre, jer kukavički je ovih dana biti nacionalista, vraćati se u te svoje nacionalne torove, dok na drugoj strani stoji prilika koju naša zemlja dugo nije imala.”