Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hrvatska

Banožić imao 0.21 promil alkohola u krvi. Noć prije bio na druženju i nije mnogo spavao

Banožić nesreća
Foto: Pixsell

Banožić je svjesno preticao po magli i mraku znajući da može doći do nesreće. A čini se da je u krvi imao i alkohola, da je bio neispavan i da nije bio vezan. Ne treba zaboraviti niti automobili koji, prema izjavam stručnjaka, nije bio baš automobil za preticanje

Rezultati nakon vađenja krvi u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima pokazali su da je Mario Banožić imao 0.21 promil alkohola u krvi prilikom nesreće, doznaje Telegram.

Banožiću je bolnici uzeta krv kako bi se u slučaju potrebe operacije znalo ima li u krvi alkohola ili opijata, da bi se pravilno postupilo u slučaju anestezije, ali i da bi se znala njegova krvna grupa ako bude potrebna transfuzija. Krv mu je uzeta oko pola sata nakon nesreće.

Prema njihovim informacijama, sad već bivši ministar večer prije nesreće bio je na druženju koje je potrajalo do kasno u noć. Samo par sati nakon toga, rano ujutro u subotu, krenuo je u lov. Na tom putu skrivio je nesreću u kojoj je poginuo otac dvoje djece.

I dalje će to biti nesreća iz nehaja. Naime, prema Kaznenom zakonu nehaj je sve ispod 1.5 promila. Dakle, ako je osoba koja je izazvala prometnu nesreću u kojoj ima teško ozlijeđenih ili poginulih osoba bila pod utjecajem alkohola iznad 1.5 promila, neće se smatrati da je do nesreće došlo iz nehaja te će se primijeniti odredbe članka 227. Kaznenog zakona.

Nisu bili vezani pojasom

Telegram doznaje i da ni Banožić ni smrtno stradali vozač kombija u trenutku nesreće nisu bili vezani pojasom. Isti izvor Telegrama tvrdi da je brzina kamiona koji je bivši ministar obilazio bila 78 km/h, što znači da je brzina pretjecanja bila veća.

Nesreća se dogodila u 6:15 na izlazu iz Vinkovaca u smjeru Županje. Kad se nesreća dogodila, Banožić je, kako se saznaje, išao u lov. Do nesreće je došlo kada je svojim terencem Nissan Terranom pretjecao kamion pa se sudario s kombijem. U to vrijeme na cesti je bila gusta magla.

Uviđajem saobraćajne nesreće, kojim je rukovodila zamjenica županijskog državnog tužitelja u Vukovaru, utvrđeno je kako se nije uvjerio da to može učiniti na siguran način.

Policija je objavila da će bivšeg ministra Banožića kazneno prijaviti za kazneno djelo izazivanja saobraćajne nesreće u cestovnom prometu. Policija je, kako su objavili, utvrdila da je Banožić kršenjem saobraćajnih propisa izazvao nesreću u kojoj je poginuo 40-godišnji Goran Šarić iz Privlake.

Svjesno preticao

“Prvi stavak se odnosi na počinjenje nesreće, stavak je nehaj i stavak je šest, da je prouzročio smrtni slučaj, odnosno da je došlo do smrti”, rekao je glasnogovornik Dragoslav Živković.

O konačnoj kvalifikaciji djela najvjerovatnije će na kraju odlučivati Županijsko državno tužiteljstvo. Ako prihvati prijavu policije, bivšem ministru obrane prijeti kazna od jedne do osam godina zatvora. Tu je logično jedno pitanje – ako je ovo nehaj, kako to da svaka saobraćajna nesreća nije potencijalni nehaj?

Banožić je svjesno preticao po magli i mraku znajući da može doći do nesreće. A čini se da je u krvi imao i alkohola, da je bio neispavan i da nije bio vezan. Ne treba zaboraviti niti automobili koji, prema izjavam stručnjaka, nije bio baš automobil za preticanje.