Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konaković: Lako je smjenjivati, prvo da vidimo je li kriv

BiH

vlada-ks-konakovic
Vlada KS

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković izjavio je večeras da sigurnost na području Sarajeva nije na nivou koji očekuju Vlada i građani Kantona Sarajevo.

Govoreći nakon hitne sjednice Vlade, održane u povodu sinoćnje tragedije kada su u saobraćajnoj nesreći u centru Sarajeva poginule dvije studentice, kazao da je Vlada dala maksimalnu podršku Ministarstvu unutarnjih poslova KS.

Drugim riječima, Vlada je ispunila sve zahtjeve koji su od nje traženi, “a to je finansijsku i svaku drugu pomoć Vlade KS”.

– Riješili smo popunu mjesta, arhive, administrativne stvari i finansijski pomogli. MUP-u KS smo zadovoljili sve potrebe kao što su materijal i oprema. Zaposlili smo 129 ljudi, nabavili automobile, te zaposlili 30 ljudi u inspekciji – kazao je Konaković, dodajući kako je Vlada time pokazala šta joj predstavlja sigurnost.

Međutim, istaknuo je da je Vlada nezadovoljna radom policije na terenu.

Kazao je da bi već danas bili smijenjeni neki odgovorni u MUP-u KS, ali da Vlada za to nema nadležnost.

Konaković naglašava da te osobe nisu adekvatno obavljale posao.

– Jasna je nadležnost komesara, resornog ministra i svih ostalih u lancu odgovornosti. Ministar Mulabdić radi na nivou svoje odgovornosti. Problem su operativne aktivnosti za koje ministar Mulabdić nema nadležnosti, zaključio je Konaković.

Konaković je kazao da je najodgovorniji čovjek za operativne aktivnosti komesar Vahid Ćosić.

Postavljalo se pitanje kako ga smijeniti.

– Lako. Taj čovjek uživa moje povjerenje dok radi svoj posao profesionalno. Danas smo pokrenuli nekoliko pitanja da vidimo je li kriv Ćosić ili ne, te ko je kriv, rekao je Konaković.