Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šef bh. diplomatije

Konaković: Zakon o sprečavanju sukoba interesa danas bi se mogao naći na Vijeću ministara BiH

elmedin konakovic
Foto: Fena/ Arhiva

On je rekao da je prenio Tajaniju i Schallenbergu da je Bosni i Hercegovini u ovom trenutku potrebno liderstvo i da se ne može govoriti samo o birokratskim procedurama

Zakon o sprečavanju sukoba interesa, koji je jedan od uslova za otvaranje pregovora Bosne i Hercegovine za članstvo sa Evropskom unijom, već danas bi se mogao naći na sjednici Vijeća ministara BiH, rekao je danas ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, prenosi Srna.

Konaković je rekao da je na današnjem sastanku u Sarajevu sa šefovima diplomatije Italije i Austrije, Antoniom Tajanijem i Alexanderom Schallenbergom, konstatovano da, iako Bosna i Hercegovina očekuje najbolji izvještaj do sada, ima još nekoliko važnih zadataka na putu ka EU.

On je naveo da je od zadnje posjete Tajanija i Scahllenberga urađeno dosta, ali da će se vidjeti da li je to dovoljno, s obzirom da postoje još neki uslovi koje bi Bosna i Hercegovina trebalo da ispuni do sjednice i odluke Evropskog vijeća o eventualnom otvaranju pregovora za članstvo u EU.

Konaković je podsjetio da su neki od zakona, koji su uslov za to, već u proceduri, te najavio je mogućnost da se danas na sjednici Vijeća ministara BiH nađe zakon o sukobu interesa.

On je naveo da je sa svojim sagovornicima govorio o ispunjenim uslovima – rješavanju kontakt tačke za saradnju sa Europolom, usvajanju Programa reformi i sedam, osam zakona, te otpočinjanju razgovora sa Fronteksom, što je jako bitno za ilegalne migracije i za Bosnu i Hercegovinu i EU, a posebno Italiju i Austriju.

“Konstatovali smo ono što nam je (komesar za proširenje EU Oliver) Varhelyi rekao u Briselu, da je ovo najbolji izvještaj za Bosnu i Hercegovinu u istoriji, ali da je pred nama još nekoliko važnih zadataka, za koje se nadam da ćemo ih biti svjesni i ispuniti i to ne na štetu institucija Bosne i Hercegovine”, istakao je Konaković.

On je rekao da je prenio Tajaniju i Schallenbergu da je Bosni i Hercegovini u ovom trenutku potrebno liderstvo i da se ne može govoriti samo o birokratskim procedurama.

Navodeći da je razgovarano i o važnosti ekonomskih procesa, Konaković je podsjetio da izvoz BiH u zemlje članice EU i kandidate iznosi više od 93 odsto ukupnog izvoza i da je za to nemoguće naći približnu alternativu.

Konaković je rekao da razmjena može biti značajno unaprijeđena i da Bosna i Hercegovina može svoje tržište integrisati u EU prije članstva u Uniji, ako se procesi koji su u toku dovedu do kraja i ako se implementira Paket podrške zapadnom Balkanu, od kojeg BiH očekuje milijardu eura.

“To je ono što liječi naše strahove od duplog penzionog fonda za pet, šest ili osam godina i što mladim ljudima garantuje perspektive u Bosni i Hercegovini, a ne odlazak, uglavnom u zemlje zapadne Evrope, gdje danas traže svoju budućnost”, rekao je Konaković i zahvalio Tajaniju i Schallenbergu na posvećenosti i podršci evropskom putu BiH.