Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Diplomate Italije i Austrije

Tajani i Schallenberg pohvalili BiH i kritikovali EU: “Nismo ispunili obećanje 20 godina”

tajani schallenberg konakovic
Foto: Fena

“Situacija je danas bolja nego bilo kad nego u istoriji vaše zemlje i to je nama važno i vaš angažman će popločati put za otvaranje pregovora i njihovo okončanje da postanete EU članica”, istakao je Tajani

Antonio Tajani i Alexander Schallenberg, šefovi diplomatija Italije i Austrije borave u Sarajevu gdje su nakon susreta sa bh. kolegom Elmedinom Konakovićem izrazili apsolutnu podršku EU putu Bosne i Hercegovine te obojica istakli da je naša zemlja na putu ka članstvu u evropsku porodicu ostvarila, kako kažu obojica, impresivan rezultat.

Tajani je naveo da Italija uvijek tu kao podrška BiH.

“BiH je dio Evrope i da bude punopravna članica EU u dolazećim godinama. U tom cilju ja sam spreman da učinim sve da vas podržim”, kazao je on, javlja N1.

Kada je riječ o otvaranju pregovora o članstvu u EU što BiH uskoro očekuje, Tajani navodi da će sasvim sigurno naša zemlja dobili zeleno svjetlo.

“Situacija je danas bolja nego bilo kad nego u istoriji vaše zemlje i to je nama važno i vaš angažman će popločati put za otvaranje pregovora i njihovo okončanje da postanete EU članica”, istakao je Tajani.

Osim političke podrške, Italija pruža podršku i u ekonomskom smislu.

“Želimo da povećamo broj italijanskih kompanija koje ovdje rade. To je dobro za nas, dobro je i za sve prijatelje iz BiH jer će to povećati broj radnih mjesta”, dodao je na kraju Tajani.

“BiH napravila impresivan napredak”

Pohvale na račun ispunjavanja obaveza BiH na putu ka EU stižu i od Tajanijevog austrijskog kolege Schallenberga.

“BiH je napravila impresivan napredak u proteklim mjescima, Zakon protiv pranja novca, otvaranje pregovora o FRONTEKS-u. Više ste postigli u proteklih nekoliko mjeseci nego u proteklih nekoliko godina”, kazao je Schallenberg.

BiH političari moraju shvatiti, ističe Schallenberg, da je ovo ključni momenat za ovu zemlju.

“Niti jedan političar, snaga ne može ostati po strani i ovo nema veze s njima. Svaka politička snaga ili političar koji misli da može stati na put EU BiH otuđuju budućnost ove zemlje i njenih mladih ljudi”, naveo je on.

O prijetnjama secesionizmu

Odgovarajući na pitanja novinara o prijetnjama secesionizmom koje dolaze od Milorada Dodika i drugih aktera bliskih njemu, kazali su kako su svjesni problema u RS, ali da žele raditi na postizanju dobrih rezultata u cijeloj BiH.

“Za to je potrebno vrijeme, ali optimističan sam više nego prije jer naporno radimo. Italija tu nije sama, danas sam ja ovdje s prijateljem, kolegom iz Austrije jer želimo poslati jasnu poruku da smo ujedinjeni u našoj podršci BiH za postizanje dobrih rezultata. Mislim da je važno da imamo to jedinstvo među nama u EU. Ako želite da pobijedite u ovoj borbi za BiH, moramo objasniti važnost punopravnog članstva BiH u EU. Zapadni Balkan je ključni prioritet za Italiju, Austriju i Evropu u cjelosti. Zato moramo svi zajedno raditi, da pomogonemo ovoj zemlji”, rekao je Tajani.

“Mi u EU se trebamo pitati gdje smo pogriješili”

Schallenberg je bio oštriji kazavši kako se moraju u EU pitati gdje su pogriješili.

“Zapadni Balkan nije dvorište EU već u sredini EU, kao ovaj atrijum. Kako smo dozvolili nekim trećim stranama – Moskvi, Pekingu – da imaju uticaj u regiji koja je sto posto evropska. Mislim da je jedan od razloga razočarenja taj jer smo prije 20 godina dali obećanje u Solunu i nismo ga ispunili i to je stvorilo ovaj vakuum. Ako EU nije kredibilan odgovor, onda će se drugi umiješati. Mi sto posto osuđujemo secesionističku retoriku koju čujemo iz RS. EU proces pristupanja je za državu BiH, ne za entiete i dijelove. Mi kao EU smo to shvatili. Od 24.2.2022. razumijemo da je naša politika susjedstva najvažniji geostrateški alat koj imamo i po pitanju Zapadnog Balkana i Ukrajine i Moldavije. Ili ćemo tu biti mi – EU ili neko drugi”, poručio je Schallenberg.