Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Optužen za šverc 15.889 kutija cigareta

oduzete cigarete
Foto: GPBIH/ Ilustracija

Optuženi se tereti da je preko carinske linije prenosio robu veće vrijednosti izbjegavajući mjere carinske kontrole, čime je počinio kazneno djelo krijumčarenja

Tužiteljica iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigla je optužnicu protiv Radeta Gligorovića, rođenog 1996. godine u Milićima, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je, vozeći teretno i priključno motorno vozilo iz pravca Srbije, došao na granični prijelaz Karakaj kod Zvornika, te u skrovitom i posebnom napravljenom mjestu u tovarnom dijelu priključnog vozila, protivno odredbama Zakona o carinskoj politici BiH i Zakona o akcizama BiH, preko carinske linije u Bosnu i Hercegovinu, prevezao količinu od 15.889 paklica cigareta raznih marki, koje nisu bile obilježene kontrolnim i poreznim markicama propisanim poreznim zakonodavstvom BiH, ukupne procijenjene vrijednosti od 72.590,33 KM koje su pronašli i oduzeli pripadnici Granične policije Zvornik.

Optuženi se tereti da je preko carinske linije prenosio robu veće vrijednosti izbjegavajući mjere carinske kontrole, čime je počinio kazneno djelo krijumčarenja.

U optužnici je predloženo oduzimanje predmeta korištenih za izvršenje krivičnog djela, odnosno zaplijenjenih cigareta, kao i kamiona i prikolice, kojima je vršeno krijumčarenje.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem pet svjedoka i prilaganjem prikupljenog dokaznog materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.