Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U organizaciji UNDP-a

Konferencija o borbi protiv korupcije: Izgubilo se dosta vremena, a napravilo vrlo malo napretka

korupcija sarajevo2 db

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u Bosni i Hercegovini Stephen Kinloch Pishat kazao je kako ”ponekad ima osjećaj da su se građani već umorili od stalnog govora o potrebi vođenja borbe protiv korupcije u BiH”

Čini se da se izgubilo dosta vremena, a napravilo vrlo malo napretka, poručeno je danas u Sarajevu na konferenciji Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP) povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Konferenciju se održava pod okriljem projekta “Jačanje integriteta i transparentnosti u javnom sektoru”, koji implementira UNDP-i uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u Bosni i Hercegovini Stephen Kinloch Pishat kazao je kako ”ponekad ima osjećaj da su se građani već umorili od stalnog govora o potrebi vođenja borbe protiv korupcije u BiH”.

„Čini se da se izgubilo dosta vremena, a napravilo vrlo malo napretka. Smatram da je vrlo bitan način na koji rade donji nivoi vlasti, gradovi, općine, lokalnih zajednica, odnosno način na koji oni ostvaruju direktnu interakciju s građanima”, rekao je Pishat.

Ipak, izrazio je nadu i optimizam zbog predanosti njihovih partnera koji žele da se bore protiv korupcije. Kako je kazao, bitno je da postoji sve veći broj političara koji izražavaju spremnost da se direktno bore protiv korumpiranosti u svakom njenom obliku.

“Želim da čestitam kantonima Sarajevo i Tuzla, kao i 12 lokalnih zajednica koji su tu da djeluju i očuvaju najbolje interese njihovih građana”, rekao je Pishat, dodajući kako je vrlo bitno da se u borbi protiv korupcije radi zajednički, razmjenjuju iskustva, te kako se tu već može vidjeti da Tuzlanski kantona preuzima neke dobre prakse koje je prethodno implementirao Kanton Sarajevo.

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić kazao je kako je u tom kantonu donesen niz mjera kada je riječ o borbi protiv korupcije. Rekao je kako je razvijen prostrani pravno-institucionalni mehanizam, te podsjetio kako su donijeli i zakon koji je prošao skupštinske procedure, a koji se tiče prijavljivanja, porijekla i kontrole imovine izabranih dužnosnika.

Hodžić je dodao kako su donijeli jedinstvenu odluku, za koju je kazao da je možda jedinstvena u svijetu, a kojom se članovima vlade zabranjuje zapošljavanje članova porodice.

“Primijetili smo da su dosadašnje vlade izdašno zapošljavale članove svojih porodice. To jeste simbolički, mali čin, ali je značajan pomak u odnosu na ono što smo do sada imali”, kazao je Hodžić, pa dodao:

“Jučer smo potpisali memorandum o razumijevanju za projekat ‘e-vlada’ s UNDP-em koji podrazumijeva transparentniju javnu nabavku.”

Dodao je kako prve rezultate poduzetih mjera očekuju već polovinom sljedeće godine.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto rekao je kako je Vlada KS-a apsolutni lider u BiH kada je riječ o borbi protiv korupcije, ističući kako to potvrđuju registri zaposlenih u javnom sektoru, Zakon o prijavljivanju imovine, apsolutna transparentnost na kojoj insistiraju, te krivične prijave koje svakodnevno podnose protiv odgovornih u javnim ustanovama.

“Apsolutno nevezano za političku opciju spremni smo da se borimo protiv korupcije. Mislim da se previše priča o pravnoj državi, a premalo se radi da dostignemo pravnu državu”, rekao je Forto.

Ono s čime nisu zadovoljni, dodao je, a za što nemaju načina da poprave kao vlada, jeste odnos tužilaštva, ponekad i sudova prema onome što šalju u vidu informacija, krivičnih prijava, generalno prijava za korupciju.

“Mislim da je to presporo, želimo da se na tome više radi. Želimo napokon da vidimo određene ljude iza rešetaka”, zaključio je Forto.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić istakao je kako kao gradonačelnik želi raditi svoj posao, a ne biti policajac. Prema njegovim riječima, tužilaštvo i sve agencije koje provode zakon bi morale biti malo agresivnije.

“Imam slučajeve gdje sam lično podnosio prijave na neke očigledne primjere uzimanja novca, krađe, pa ni nakon 10 godina niko ne reaguje. Imamo ljude koji pokušavaju da nešto urade kako treba, dok oni koji tako ne rade ostaju nekažnjeni, to sve gubi smisao”, poručio je Fazlić.

Cilj konferencije je ”da se, zajedno sa partnerima na projektu i ključnim institucijama, ukaže na značaj prevencije i borbe protiv korupcije na lokalnom i kantonalnom nivou te da razmijenimo primjere dobrih praksi iz navedenih oblasti”.