Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Okružni sud Banja Luka

Poništena ekološka dozvola za objekat male hidroelektrane “Hotovlje”

hotovlje FENA

Centar je danas zaprimio presudu Okružnog suda u Banjoj Luci kojom se tužba tužitelja usvaja i navedena ekološka dozvola poništava

Presudom Okružnog suda u Banjoj Luci, a na osnovu tužbe Centra za životnu sredinu poništena je ekološka dozvola izdata investitoru “Delaso” d.o.o. Teslić za MHE “Hotovlje” na Vrhovinskoj rijeci, saopćio je Centar za životnu sredinu.

U saopćenju se navodi da je Centar za životnu sredinu krajem prošle godine osporio rješenje kojim se izdaje ekološka dozvola za malu hidroeletranu “Hotovlje” na Vrhovinskoj rijeci, instalisane snage od 4,68 MW, opština Kalinovik.

Centar je danas zaprimio presudu Okružnog suda u Banjoj Luci kojom se tužba tužitelja usvaja i navedena ekološka dozvola poništava. Postupajući sud je razloge za svoju odluku našao kod činjenice da je tužitelj, odnosno Centar za životnu sredinu, osnovano osporio ekološku dozvolu s obzirom da je ista temeljena na rješenju ministarstva koje je prethodno poništeno u sudskom postupku.

Rješenje kojim se investitor oslobađa obaveze da provede procjenu uticaja na životnu sredinu i izradi Studiju uticaja na životnu sredinu Centar je, u saradnji sa Arhus centrom iz Sarajeva, pred sudom uspješno osporio još početkom 2021. godine, kada je isto rješenje bilo i poništeno.