Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Konferencija o unapređenju sistema javnih nabavki: Izmjene zakona su nužne, ali nisu prepreka nabavci vakcina

Konferencija u Sarajevu (1)

Kako su naveli organizatori, osnovni cilj konferencije je da pruži pregled predloženih normativnih rješenja i narednih koraka u procesu unapređenja sistema javnih nabavki u BiH

Konferencija pod nazivom „Unapređenje sistema javnih nabavki u Bosni i Hercegovini“, u okviru projekta Podrška građanima u borbi protiv korupcije koji se realizuje uz podršku USAID-a, a u organizaciji Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini, održava se danas u Sarajevu.

Konferenciji prisustvuju predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, Agencije za javne nabavke BiH, predstavnici institucija koje su sačinjavale Radnu grupu za izmjene Zakona, organizacija civilnog društva koje su aktivne u praćenju procesa javnih nabavki, kao i relevantni eksperti i predstavnici međunarodnih organizacija i institucija, piše Žurnal.

Kako su naveli organizatori, osnovni cilj konferencije je da pruži pregled predloženih normativnih rješenja i narednih koraka u procesu unapređenja sistema javnih nabavki u BiH.

Prije same konferencije, medijima se obratilo nekoliko učesnika konferencije.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić (SNSD) osvrnula se na jučerašnje neusvajanje dopuna Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima.

Podsjetimo da je Bakir Izetbegović (SDA), također delegat u Domu naroda PS BiH, prije glasanja rekao kako će, u slučaju neusvajanja, „nabavke vakcina podlijegati rokovima koji su propisani u zakonu i tada možemo mi biti krivi što nismo otklonili i tu prepreku za brzu nabavku vakcina”.

Dušanka Majkić novinarima je objasnila zašto je većina delegata u Domu naroda iz Republike Srpske glasala protiv.

„Mi detaljnije gledamo i razmatramo zakone. Ja sam sve to dva dana gledala, u čemu su razlike i sličnosti… I jedan i drugi zakon omogućavaju da se uvoze vakcine. Federacija treba da objavi javno zašto niko ništa nije učinio na pripremi da se dođe do vakcina što prije. Rusi su jasno rekli, ne samo dat ćemo vam vakcine, već što se tiče isporuke, izaberite koji način hoćete… i niko ništa“, istakla je Majkić.

Ona je jučerašnje događaje u Domu naroda opisala kao „pokrivanje SDA“, te je dodala da se ona lično ne osjeća odgovornom zbog toga što BiH nije nabavila vakcine.

Aleksandra Martinović iz Transparency Internationala BiH kazala je kako poenta izmjena zakona jesu kontinuirani izvještaji Evropske komisije koji govore o tome da je BiH dužna dodatno se uskladiti s novim direktivama o javnim nabavkama iz 2014. godine, a koji u značajnoj mjeri unapređuju transparentnost čitavog procesa.

„Dodatni motivi za izmjene Zakona o javnim nabavkama bili su otklanjanje određenih tehničkih grešaka i, najvažnije, osnaživanje antikorupcijskih odredbi. U svakom slučaju, izmjene Zakona o javnim nabavkama predstavljaju jednu vrstu prijelaznog rješenja, s obzirom na to da broj potrebnih intervencija u aktuelnom propisu, a kako bi se izvršila sva ova potrebna usklađivanja s evropskim direktivama i kako bi se riješili svi problemi u praksi, daleko prevazilazi nešto što možemo zvati izmjenama i dopunama“, rekla je Martinović.

Dodala je kako prijedlog zakona ne izgleda onako kako je izgledao onog momenta kada je izašao iz Radne grupe, jer je uklonjeno nekoliko odredbi kao što su model krivičnog djela, inspekcijski nadzor itd.

Srđan Blagovčanin, također iz Transparency Internationala BiH, ponovio je da postojeći zakonski okvir nije bio prepreka ni brana vlastima BiH da preduzmu odlučnije korake kada je riječ o pandemijskoj krizi, odnosno da nabave vakcine.

„Ove stvari koje se dešavaju nažalost predstavljaju političke igrokaze i mislim da je vrlo neodgovorno u ovakvoj situaciji, kada su građani životno ugroženi, nečinjenjem dodatno ugrožavati živote građana BiH“, istakao je Blagovčanin.

Podsjetimo da su pravni okvir i efikasan mehanizam provođenja javnih nabavki preduslovi za prevenciju korupcije u ovoj oblasti, te da istovremeno promjena zakonskog okvira predstavlja jedan od 14 prioriteta koji je Evropska unija identifikovala u svom Mišljenju o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Žurnal je još u novembru 2020. godine pisao kako je koalicija na državnom nivou (SNSD, SDA i HDZ) riješila da zaustavi antikorupcijsku reformu sistema javnih nabavki, tako što namjeravaju zaustaviti usvajanje Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama zakona o javnim nabavkama, a u proceduru pustiti prijedlog novog Zakona o javnim nabavkama u kome neće biti antikorupcijskih odredbi.

Nekoliko mjeseci kasnije, iz prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, koje je nedavno usvojilo Vijeće ministara BiH, a koje jučer nije usvojeno u Domu naroda PS BiH, izbačeno je poglavlje o inspekcijskom nadzoru, jedno od najbitnijih antikorupcijskih odredbi.