Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bira se stari predsjednik

Na Kongresu SDA gosti iz Irana, AKP-a, Kine, ali ne i ambasadori SAD-a i Velike Britanije

kongres sda zetra
Foto: Avaz

Kongres SDA izabrat će i devet potpredsjednika SDA, Bakir Izetbegović će biti jedini kandidat za predsjednika stranke

Osmi Kongres Stranke demokratske akcije (SDA) na kojem će biti birani predsjednik i potpredsjednici Stranke, te članovi Glavnog, Nadzornog i Etičkog odbora, održava se danas u Sarajevu.

Kandidat za stranačkog predsjednika je Bakir Izetbegović, koji je i u prethodnom periodu bio na čelu SDA.

Izborna komisija SDA je na sjednici krajem septembra utvrdila kandidata za predsjednika i listu kandidata za potpredsjednike SDA. Konstatovala je da je jedini kandidat za predsjednika Stranke koji ispunjava statutarne uvjete Bakir Izetbegović.

Kako je tada saopćeno, kandidata za predsjednika SDA Bakira Izetbegovića predložilo je 95 općinskih/gradskih organizacija, svih devet kantonalnih i svih šest regionalnih organizacija, te organizacija SDA Brčko distrikta BiH.

Također je navedeno da je Šemsudin Mehmedović imao osam kandidatura općinskih/gradskih odbora, što nije bilo dovoljno za ovjeru kandidature s obzirom na to da je za njenu ovjeru prema Statutu Stranke potrebna podrška najmanje tri kantonalne/regionalne organizacije ili 15 općinskih/gradskih organizacija.

Kongres SDA izabrat će i devet potpredsjednika SDA.

Izborna komisija je sačinila listu kandidata za potpredsjednike Stranke, na kojoj se nalazi 25 kandidata. Konačnu listu kandidata za potpredsjednike utvrđuje novoizabrani predsjednik, sa koje će delegati na Kongresu tajnim glasanjem birati devet potpredsjednika.

Prije izbora organa i funkcionera Stranke, predsjednik SDA Bakir Izetbegović bi trebao podnijeti Izvještaj o radu SDA između 7. i 8. Kongresa.

Gosti

Osim brojnih stranačkih funkcionera i delegata iz cijele BiH, na Kongresu će se pojaviti i brojni gosti.

Kako javlja “Avazov” reporter s lica mjesta poziv su dobili, između ostalih ambasadori Kine, Bugarske i Turske, kao i gosti iz Irana i Azerbejdžana. Osim toga, tu su i četiri pozivnice za predstavnike Erdoanove AK Party.

No, predviđenog mjesta nema i za ambasadore SAD i Velike Britanije.