Kongres SDA završen u ranim jutarnjim satima

BiH

kongres

Kongres Stranke demokratske akcije (SDA), šesti po redu, završen je u pet sati i pet minuta ujutro u srijedu nakon neprekidnog cjelodnevnog rada u utorak.

Tako dugom trajanju najviše je doprinio proces tajnog glasanja i brojanja glasova za 85 od ukupno 114 članova Glavnog odbora stranke, kao i za izbor drugih stranačkih tijela i dužnosnika.

Tokom Kongresa usvojena je programska deklaracija dopunjena stavkom da će SDA učiniti sve na prikupljanju novih dokumenata kako bi mogla biti pokrenuta tužba Bosne i Hercegovine protiv Srbije za kršenje Konvencije o sprečavanju zločina genocida.

Deklaracija kao generalni pogled na politiku i djelovanje stranke u naredne četiri godine, sadrži veći broj rezolucija u kojima su navedena stranačka opredjeljenja za ekonomski rast Bosne i Hercegovine, euroatlantske integracije zemlje, reforme Ustava i javne uprave, efikasnije obrazovanje, zdravstvo i mnoge druge segmente sistema.

Delegati Kongresa izabrali su novo stranačko rukovodstvo.

Treći predsjednik SDA od njenog osnivanja postao je Bakir Izetbegović, dosadašnji potpredsjednik, koji je na Kongresu uvjerljivo pobijedio protivkandidate Šemsudina Mehmedovića i Irfana Ajanovića.

Novoimenovani zamjenik predsjednika je Adil Osmanović s također uvjerljivom pobjedom nad protivkandidatom Mihnetom Okićem.

Delegati su izabrali i osam potpredsjednika stranke, 85 članova Glavnog odbora te članove Nadzornog odbora i Suda časti.

Izetbegović je u obraćanju novinarima između ostalog rekao da je pomirenje na Balkanu težak i mukotrpan, ali veoma bitan proces koji može ishoditi samo pozitivnim pomacima i u ekonomskom razvoju.

Šesti kongres Stranke demokratske akcije održan je tačno na 25. godišnjicu njenog osnivanja.

Prisustvovalo je oko 760 od blizu 800 delegata, koliko Kongres ukupno broji.

Bilo je i više od hiljadu gostiju.

Rad Kongresa pratile su brojne novinarske ekipe.

Stranka demokratske akcije već dugo ima legitimitet na vladajućoj političkoj sceni Bosne i Hercegovine.