Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izraelska vojska izvela zračne napade na Gazu

gaza2

Izraelska vojska saopćila je jutros da je izvela zračne napade na pojas Gaze kao odgovor na granatiranje izraelske teritorije.

U zračnom napadu nema žrtava, a meta je bila “teroristička infrastruktura” na jugu pojasa Gaze.

Palestinski izvori su saopćili da je napad izveden na kampove za obuku Islamskog džihada u Rafi, Kan Junesu i u Gazi.

Palestinci su kasno sinoć granatirali Gan Jane, naselje istočno od grada Ašdoda u pojasu Gaze. U napadu nije bilo žrtava.

Izraelski ministar odbrane Moše Jalon upozorio je da Izrael neće “sjediti skrštenih ruku poslije jučerašnjih napada Islamskog džihada na građane”.

To je bio treći raketni napad iz pojasa Gaze poslije 50-dnevnog rata koji je okončan u ljeto 2014. godine. U tom sukobu je, prema podacima UN-a, poginulo više od 2.200 Palestinaca, dok je na izraelskoj strani poginulo 73 ljudi, uglavnom vojnika.

[pull_quote_left]Novi izvještaj nevladine organizacije sa sjedištem u Londonu o ratu u Gazi u julu i augustu 2014. godine osuđuje “brutalnu kampanju otmica, mučenja i zločina nad Palestincima koje je Hamas optužio da “sarađuju” s Izraelom[/pull_quote_left]

U međuvremenu, Amnesty International saopćio je da je islamistička grupa Hamas na vlasti u Gazi iskoristila je sukob s Izraelom u palestinskoj enklavi da “izravna račune” s palestinskim rivalima pa je pogubila najmanje 23 osobe i tako izvršila ratne zločine.

Novi izvještaj nevladine organizacije sa sjedištem u Londonu o ratu u Gazi u julu i augustu 2014. godine osuđuje “brutalnu kampanju otmica, mučenja i zločina nad Palestincima koje je Hamas optužio da “sarađuju” s Izraelom.

U izvještaju se navode “najmanje 23 samovoljna pogubljenja Palestinaca i hapšenje i mučenje nekoliko desetaka”.

– Strašno je što su snage Hamasa, dok su izraelske snage nanosile ljudske i materijalne gubitke narodu u Gazi, iskoristile to da raščiste svoje račune izvodeći niz ubistava i drugih teških kršenja ljudskih prava – izjavio je direktor Amnestyja za Srednji istok i Sjevernu Afriku Philip Luther.

Više od 2.200 Palestinaca je ubijeno, većinom civila, u ratu u julu i augustu 2014. Na izraelskoj strani su ubijene 73 osobe, među kojim 67 vojnika.

Amnesty je već u martu optužio naoružane paletinske grupe za ratne zločine u sukobu.

Prema izvještaju koji je objavljen u srijedu “snage Hamasa su također otimale, mučile i napadale pripadnike Fataha, svog glavnog političkog rivala, među kojim je bilo bivših pripadnika sigurnosnih snaga Palestinske samouprave”.

– Nijedna osoba nije proglašena odgovornom za zločine Hamasa nad Palestincima u ratu 2014. godine, što upućuje na to da su vlasti naredile ili odobrile zločine – navodi se u saopćenju AI.

Amnesty poziva Palestinsku samoupravu sa sjedištem u Ramali, na Zapadnoj obali, i Hamas, da “sarađuju s mehanizmima nezavisnih međunarodnih istraga” i sumnjive osobe izvedu pred sud.

U prethodnim izvještajima, Amnesty je osudio Izrael za ratne zločine, a optužbe je iznio i Međunarodni savez za ljudska prava.

Izrael ne prihvata međunarodne istrage jer su parcijalne i tvrdi da je sam u stanju da provodi pravdu. Više istraga vojnog sudstva je u toku, a neki vojnici su već osuđeni.