Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada FBiH razmišlja o prodaji telekom operatera

BiH

bh-telecom-zgrada33

Federalna Vlada ozbiljno razmišlja o djelomičnoj ili potpunoj prodaji telekom operatera, a novac od prodaje uložit će u probijanje tunela kroz Vranduk i Prenj. Ovu zamisao je u razgovoru za Federalnu televiziju s javnosti podijelio federalni premijer Fadil Novalić.

Prije odluke o prodaji HT-a Mostar i BH Telecoma, uslijedit će ocjena poslovanja i budućnosti operatera, nakon čega će se znati hoće li se, po kojoj cijeni, kada i kome prodati HT Mostar i BH Telecom, piše Dnevni list.

Privatizacija i ulaganja

– Ako bismo prodavali telekome, onda ih ne bismo spalili kroz proračune, nego bismo uložili taj novac u probijanje tunela Prenj, koji je generacijski projekt, ili Vranduk. Ne znamo vrijednost telekoma i može li tih 39 posto biti ekvivalent tim projektima, kaže Novalić. Pojašnjava kako se Autoceste FBiH ne mogu više zaduživati te se stoga i rodila ideja o prodaji telekoma i ulaganju u autoceste.

– Pitanje je kakva je budućnost telekoma. Jednu smo međunarodnu kompaniju zamolili da dođe i napravi presjek poslovanja i predikciju što bi moglo biti u budućnosti na tržištu BH Telekoma i Eroneta. Na osnovi toga će se reći što će se uraditi. Prodati djelomično, do 41 posto poduzeća, potpuno ili ostaviti, kaže Novalić.

Kada je u pitanju privatizacija u elektroenergetskom sektoru, to sada nije moguće jer nema zainteresiranih za to. Termoelektrane, priča Novalić, neće nitko jer je EU odlučio protjerati ugljen, a kada su u pitanju vode, država tako lako ne smije dati ta bogatstva.

– U ovom trenutku samo su interesantni telekomi, a željeznice i propala poduzeća nisu. Prvo se trebaju restrukturirati da bi se nekome dali, kaže Novalić.

Smjene test dogovora

Novalić se osvrnuo i na problem u Vladi koji je nastao zbog smjena i imenovanja nadzornih odbora u javnim poduzećima, odnosno Aluminiju i Elektroprivredi HZ HB.

Premijer tvrdi kako su te smjene zakonite.

– Vlada je naložila Ministarstvu energetike zadužiti skupštine da otkažu povjerenje prethodnim nadzornim odborima i da imenuje nove. To će biti provedeno po zakonu… starim NO je uskraćeno povjerenje, ali dok im skupština ne otkaže povjerenje, oni su i dalje članovi NO-a, kaže Novalić.

Na upit što ako ministarstvo ne naloži navedeno skupštinama poduzeća Novalić odgovara:

“Onda dogovor na koji sam pozvao čelnike stranaka nije proveden i onda će se dogovor vratiti na čelnike stranaka koji su se dogovorili, a čiji dogovor je na zadnjoj sjednici servisirala Vlada”, rekao je Novalić.

Ako se ovo dogodi, onda slijedi kriza vlasti, smatra Novalić, budući da bi se pokazalo da prvi dogovor nije proveden. Kada je u pitanju opaska kako Vladom upravlja Dragan Čović, a ne on, Novalić kaže kako je Vlada sastavljena od stranaka i kako šefovi stranaka imaju utjecaj na rad Vlade, što je po njemu normalno.

DF se ponaša kao NVO, HDZ nervozan

Budućnost i sudbina Vlade ovise o političkim liderima, kaže premijer i dodaje kako će svaka vlada ma ko na njezinom čelu bio morati raditi na reformama.

– Što bi značio pad ove Vlade?Postoji zakonska nedosljednost što s izvanrednim izborima i kako napraviti koaliciju s tri ili četiri stranke koje ne mogu skupa. Imamo SBB, kao i SDP koji se ponaša kao rekonvalescent, ili DF koji se ponaša kao NVO ili opozicija i HDZ koji reagira vrlo nervozno na poteze svih partnera…, priča Novalić i nastavlja kako je realno to da se SDA za sada jedino ponaša smireno.

Strani savjetnici

Novalić je u emisiji kazao kako će angažirati strane savjetnike i kako će iste plaćati ne federalni proračun, nego stranci. Naime, njemačka i engleska ambasada će Novaliću pronaći i plaćati strane savjetnike i lobiste koji će raditi na stvaranju boljeg imidža Federacije.

Novalić je demantirao informacije kako je dio tala u namjenskoj industriji kazavši kako je na određenim sastancima sa stranim investitorima nazočio kao stručnjak i premijer.

Novca MMF-a nema do jeseni

Kada je u pitanju novi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), Novalić kaže kako će Federacija vrlo teško izdržati bez tog novca.

– U minusu smo 90 milijuna prva četiri mjeseca…, vrlo teško održavamo likvidnost i MMF nam je potreban. Teoretski ne može prije kolovoza. Postoji po zakonu o proračunu moratorij od 45 dana i svi će morati sačekati i tu imamo mogućnost s trezorskim zapisima, priča Novalić. Kada su u pitanju mirovine, one neće biti dovedene u pitanje zbog lošeg stanja u proračunu, ali kako kaže Novalić, Zavod MIO/PIO ima drugi problem, a to je da povećanje mirovina od pet posto nije bilo pokriveno izvorima i imaju oko 125 miliona maraka minusa i razvlači se isplata na 22 dana.

Vlada će uvezati radni staž radnicima

Kada su u pitanju socijalne reforme i novi Zakon o radu, Novalić tvrdi kako nitko ne planira ukinuti ugovore o radu na neodređeno vrijeme te kako su sporni član 182 zakona koji se tiče trajanja kolektivnih ugovora i član 22 koji kaže kako postoje ugovori na određeno i neodređeno vrijeme. Premijer je govoreći o ovoj temi, između ostalog, kazao kako se uvjeti mijenjaju i kako se mora mijenjati i ugovore. Prava radnika neće biti ukinuta, a ugovor o radu bi trebao pružiti šansu da se zaštite oni koji rade i kazne oni koji ne rade.

Novalić se osvrnuo i na uvezivanje radnog staža radnicima propalih javnih poduzeća kazavši kako u tim poduzećima ima 700 miliona neuvezanih mjeseci radnog staža, za što bi trebalo od oko 860 miliona maraka do 1,2 milijarde maraka.

Vlada će se obvezati da će uvezati radni staž tim ljudima po godinama i skupinama, a taj novac će se osigurati prvo iz sredstava Svjetske banke, a onda će ta sredstva ići iz proračuna kada se riješi problem sa štedišama.