Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mobih

Konkurs za prijem na Vojnu akademiju Oružanih snaga Njemačke

vojska bih
FOTO: OSBiH
Ilustracija

Na konkurs se mogu prijaviti mladići i djevojke iz civilstva, koji su uspješno završili srednju školu ili koji trenutno pohađaju IV. razred srednje škole, s najmanjom ukupnom ocjenom “vrlo dobar“

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine danas je raspisalo konkurs za prijem na Vojnu akademiju Oružanih snaga Savezne Republike Njemačke.

Na njemačku vojnu akademiju će biti primljena dva kandidata iz Bosne i Hercegovine, i to jedan za oficira specijalnosti brdskog pješaštva i jedan za oficira specijalnosti topništva. Školovanje traje četiri godine, a na prvoj godini će kadeti i kadetkinje usavršavati njemački jezik, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Na konkurs se mogu prijaviti mladići i djevojke iz civilstva, koji su uspješno završili srednju školu ili koji trenutno pohađaju IV. razred srednje škole, s najmanjom ukupnom ocjenom “vrlo dobar“, koji imaju ukupan prosjek ocjena iz matematike najmanje “vrlo dobar“ u posljednje dvije godine u kojima su imali predmet matematiku, te koji na dan 30. septembar 2023. godine neće biti mlađi od 18 i stariji od 22 godine.

Za prijem se zahtjeva dobro poznavanje engleskog jezika (test ALCPT – minimalno 60 bodova), njemačkog jezika (nivo A2 prema Zajedničkom evropskom referentnom okviru – CEFR), poznavanje rada na računaru (Word, Excel, Power Point, Internet) i dobra tjelesna pripremljenost.

Detaljni uvjeti konkursa objavljeni su na službenoj web-stranici MO BiH, www.mod.gov.ba, na linkovima Oglasi/Konkursi i Postani pripadnik OS BiH. Konkurs je otvoren 15 (petnaest) dana od dana objavljivanja.

Po završetku školovanja, kadet ili kadetkinja će potpisati ugovor za djelatnu službu u početnom činu oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine – potporučnik, saopćeno je.