Kontrola pristupa: Baščaršija postaje pješačka zona (FOTO)

BiH

ščaršija postaje pješačka zona

Na simboličan način, presijecanjem vrpce, danas je na Baščaršiji obilježen završetak projekta kontrole pristupa užem starogradskom jezgru Sarajeva. U tu svrhu Općina Stari Grad je postavila potopne i fiksne stubiće kojima će se kontrolisati saobraćaj vozila.

Testna faza ovog projekta trajaće 15 dana, a oni koji imaju radnje u starom jezgru grada moći će dobiti kartice koje će im osiguravati ulazak u Baščaršiju u periodu od šest do devet sati ujutru i od 23 sata do jedan sat iza ponoći. Kartice s kojima će imati neograničen pristup strogradskim ulicama dobile su služba Hitne pomoći, Policijska stanica Stari Grad, Profesionalna vatrogasna brigada Kantona Sarajevo, DVD Vratnik, pokopna društva „Bakije“ i „Jedileri“ te KJKP „Rad“.

Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, predstavio je projekat i izrazio nadu da će uspjeti da ograniče saobraćaj u ulicama Baščaršije.

„Projekat je počeo još 2007. godine. Tada je Općina Stari Grad platila oko 270.000 KM, ali se nikada nije priveo kraju, jer se nije moglo pronaći rješenje ko će upravljati stubićima. Međutim, pronašli smo rješenje i Općina Stari Grad je obučila ljude koji će nadgledati i upravljati ovim stubićima. Na ovaj način će uže starogradsko jezgro biti zatvoreno za saobraćaj. Ostalo nam je još da uradimo dva potopna stubića u donjem dijelu općine, oko Katedrale, čime će projekat biti kompletiran. Tako ćemo potpuno spriječiti ulazak vozila. Nadamo se da će ovo, uz pomoć policije, funkcionisati i da neće biti promenade vozila kroz baščaršijske ulice, kao ranije“, kazao je Hadžibajrić.

Svaki ulaz u starogradske ulice koji ima stubiće je pokriven video nadzorom, kako ne bi bili oštećeni od strane vandala. Za završetak projekta Općina Stari Grad je izdvojila neplaniranih 140.000 KM. Kasnije su sredstva rebalansom budžeta osigurana, pa su sve obaveze prema izvođaču radova izmirene.

Svi koji su zainteresovani, kodirane kartice za spuštanje potopnih stubića moći će preuzeti u Komunalnoj službi Općine Stari Grad. Kartice će se plaćati na godišnjem nivou, ali prema načelnikovim riječima, njihova cijena će biti simbolična.

U prvoj fazi projekta i dijelu druge faze, stubići su postavljeni na devet lokacija: Sebilj (fiksni), Bravadžiluk (fiksni i potopni), Halači (fiksni i potopni), Abadžiluk (potopni), Prote Bakovića (potopni), Kundurdžiluk (potopni i fiksni), Trg Fra Grge Martića (potopni i fiksni), Mula Mustafe Bašeskije (fiksni), Trg oslobođenja – Alija Izetbegović (fiksni).